Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roemer onder vuur na hekelen Europese boete

Home

SP lijsttrekker Emile Roemer eet, onder toeziend oog van journalisten, een tomaten-ijsje in het Westerpark bij de start van de SP-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen. © anp

PvdA en D66 hebben uitgehaald naar SP-leider Emile Roemer nadat hij had gezegd een eventuele Europese boete voor het overschrijden van de begrotingsnorm niet te zullen betalen. Ook VVD en CDA nemen afstand van Roemer.

In een interview met het FD noemt Roemer het ',idioterie' om strikt de EU-norm te handhaven dat een begrotingstekort hooguit 3 procent mag bedragen, zonder de omstandigheden mee te wegen. 'De overheid moet de zaak weer aan het draaien krijgen. Dan moet ik een belachelijke boete gaan betalen als het tekort groter is dan 3 procent? Over my dead body', aldus Roemer.

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom noemt de uitspraak 'onverstandig'. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zet de SP zich met deze opstelling buitenspel.

Roemer, wiens partij aan kop gaat in de meeste peilingen, wil volgend jaar met investeringen de economie aan de gang krijgen. Nederland zou wat Roemer betreft net als Spanje meer tijd van Europa moeten krijgen om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Bezuinigingsagenda
Ook de PvdA is tegen een strikte handhaving van de begrotingsnorm. Maar volgens partijleider Samsom is 'dreigen met veto's of stoppen van betalingen onverstandig'. Hij ziet meer in het smeden van bondgenootschappen met andere lidstaten om een einde te maken aan 'de eenzijdige bezuinigingsagenda van conservatieve regeringen.' Volgens Samsom lost dat meer op dan 'je met veto's aan de kant plaatsen'.

Volgens D66-leider Pechtold is 'een kandidaat-regeringsleider met dit soort rabiate standpunten niet serieus te nemen. De SP zet zichzelf buitenspel.' Pechtold verwijt Roemer dat hij nieuwe schulden wil maken. 'We zijn in een crisis terechtgekomen omdat we te veel schulden hebben gemaakt. De oplossing is dus niet meer schulden maken, zoals de SP nu voorstelt.'

Griekenland
CDA-Kamerlid Raymond Knops haalt op Twitter uit naar Roemer. Volgens hem is de SP-leider 'ervaringsdeskundige'. Als wethouder van financiën in Boxmeer stond hij al onder curatele, weet Knops. VVD'er Mark Harbers zegt dat Roemer 'van Nederland een Griekenland' maakt.

Jolande Sap (GroenLinks) stelt: 'Zo kennen we de SP weer, vette tomaat naar Europa. Mopperen over boetes helpt niet. Verstandig links beleid voeren wel.'Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie