Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roemer: 'Een rijk land als Nederland zou zich moeten schamen'

Home

Redactie

Emile Roemer naast Diederik Samsom in de Tweede Kamer © anp

Nederland zou zich moeten schamen voor de bezuiniging van 1 miljard op ontwikkelingssamenwerking. Dat zei SP-leider Emile Roemer vandaag in het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

Volgens Roemer zou een rijk land als Nederland niet een miljard moeten bezuinigingen op de 'solidariteit met de allerarmsten'. Het is volgens Roemer ook niet verstandig om in 7 jaar 46 miljard te bezuinigingen, dat is te hard en veel te snel.

Hoewel de SP het niet eens was met hoe de inkomensafhankelijke zorgpremie in de plannen stond van VVD en PvdA, staan de socialisten nog wel achter het principe ervan. De huidige plannen doen volgens de SP niets aan de marktwerking in de zorg, en iedereen die er werkt - 'van verpleegkundige tot specialist - weet dat marktwerking leidt tot duurdere zorg'.

Het schrappen van de inkomensafhankelijke zorgpremie door VVD en PvdA is voor Roemer nog niet voldoende. Hij verwacht dat de geplande bezuinigingen op de woningcorporaties dramatische gevolgen zullen hebben: Massa-ontslagen in de bouw, verdere ontwrichting van de woningmarkt, wanhopige huurders en het ten grave dragen van de sociale huursector. 'Is de minister-president bereid tot een reparatie van het regeerakkoord', vroeg de SP-leider zich daarom af. Zo niet, dan stevent kabinet-Rutte II af op een 'volgend fiasco'.

Roemer sprak verder zijn zorgen uit over het afschaffen van de dagbesteding, de kaalslag in de sociale werkvoorziening, de verlaging van de bijstand, het afschaffen van de studiebeurs en de ov-jaarkaart en de bezuinigingen op de gemeenten die verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg en de AWBZ. Ook vreest hij dat mensen in de problemen komen door het verhogen van het eigen risico in de zorg en door de stijgende huren.

Verder vreest Roemer dat de bezuiniging op het Infrastructuurfonds, die deel uitmaakt van de aanpassing van het regeerakkoord, ten koste gaat van het openbaar vervoer.

Maar er is ook hoop, zegt Roemer. De afgelopen weken hebben laten zien dat 'actievoeren helpt'.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel