Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roemer dreigt winst van Europees begrotingsbeleid in één klap teniet te doen

Home

Emile Roemer. Europese boete betalen? Over mijn lijk! © anp
Commentaar

Partijgenoten van SP-lijsttrekker Emile Roemer trachtten gisteren de schade zoveel mogelijk te beperken, maar het leed was al geleden. In een interview met Het Financieele Dagblad had Roemer gesteld dat een regering met de SP, zoals ook uit het verkiezingsprogramma blijkt, het overheidstekort volgend jaar aanzienlijk hoger zal laten uitkomen dan de 3 procent die in Europees verband is afgesproken.

Tot zover geen verrassing. Vervolgens stelde Roemer echter dat, mocht de Europese Commissie daarna Nederland een boete opleggen, wat volgens de Europese verdragsregels mogelijk is, zijn regering die niet zal betalen. Over mijn lijk, aldus Roemer.

Daarmee gaat de lijsttrekker van de SP een ruime stap te ver. Hoe onverstandig ook, het staat de SP vrij om in een regering te ijveren voor een dusdanig offensieve rol in de economie dat het tekort wel boven de Europese norm uit moet komen. Hij lijkt met zijn uitlatingen echter lak te hebben aan de coördinerende rol van de Europese Commissie rond het begrotingsbeleid van de eurolanden. Terwijl de eurolanden, inclusief Nederland, zelf tot die coördinatie besloten, onder druk van de schuldencrisis.

Volgens partijgenoten heeft Roemer niet meer willen doen dan wijzen op het feit dat ook andere landen, zoals Spanje, niet onmiddellijk boetes kregen, maar via onderhandelingen uitstel wisten te krijgen.

Had Roemer inderdaad niet meer willen zeggen dan dat, dan was er niets aan de hand. Onderhandelen staat een lidstaat immers vrij. Hij gaat echter verder door te dreigen een boete gewoonweg aan zijn laars te lappen.

Nog afgezien van de vraag of een Nederlandse regering daar verdragsrechtelijk toe in staat zou zijn, het zou een uiterst gevaarlijke stap zijn. In de afgelopen jaren is het begrotingsbeleid in eurolanden juist ontspoord, omdat Brussel te weinig machtsmiddelen had. Roemer zou in één armbeweging van tafel vegen wat er aan moeizame winst in de afgelopen twee jaar is bereikt.

Natuurlijk heeft de SP een punt: extra bezuinigen betekent op zijn minst dat de economie niet wordt geholpen uit het dal te komen. Wellicht zijn meer overheidsinvesteringen ook nodig.

Maar anders dan de gemakkelijke oplossing om daar dan maar het tekort voor te laten oplopen, zou ook de SP er goed aan doen daarvoor geld vrij te maken binnen de huidige budgetten. Minder consumptieve uitgaven door de overheid, met andere woorden. Alles kan nu eenmaal niet tegelijk.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie