Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roemeense president draagt macht over

Home

Redactie

De Roemeense president Traian Basescu heeft vandaag officieel afstand gedaan van zijn macht. Achter gesloten deuren droeg hij dinsdag de macht over aan Crin Antonescu, de voorzitter van het parlement.

Crin Antonescu van de Nationaal-Liberale Partij is nu tijdelijk staatshoofd.

Het Constitutioneel Hof heeft de afzettingsprocedure, die het parlement tegen B¿sescu is begonnen, maandag goedgekeurd. De centrumlinkse premier Victor Ponta is sinds mei verwikkeld in een bitter conflict met de centrumrechtse president. Volgens de premier trok B¿sescu te veel macht naar zich toe. Een meerderheid van het parlement was het hiermee eens.

De linkse premier Victor Ponta en de geschorste rechtse president staan vaak lijnrecht tegenover elkaar. Zo maakten zij onlangs ruzie over wie er naar de belangrijke EU-top in Brussel mocht. Uiteindelijk ging de minister-president, terwijl een rechter juist had bepaald dat de president moest gaan. B¿sescu bleef thuis om andere regeringsleiders niet in verlegenheid te brengen.

Volgens Ponta probeert Basescu hem weg te krijgen door hem ervan te beschuldigen dat hij zijn proefschrift heeft overgeschreven. Een commissie oordeelde onlangs dat de premier schuldig is aan plagiaat. Hij weigert echter weg te gaan, omdat dat oordeel volgens hem politiek gemotiveerd is.

Vorige week spraken onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso hun zorgen uit over de politieke situatie in het land.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie