Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rode Kruis, Rode Halve Maan en nu Rode Kristal

Home

Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan zijn emblemen die volgens de Verdragen van Genève bescherming bieden in oorlogssituaties.

Oprichter van het Rode Kruis was Henri Dunant, een jonge Zwitser die in 1863 geschokt was door de taferelen bij de slag bij Solferino in Italië. Zo’n 40.000 soldaten waren achtergebleven op het slagveld, dood dan wel aan het doodbloeden. Hij organiseerde de plaatselijke bevolking om de soldaten te helpen. Het jaar daarop stichtte hij zijn ’hulpvereniging’. Het symbool leidde hij af van de Zwitserse vlag, alleen verwisselde hij de kleuren.

In 1876 gebruikte Turkije in de Russisch-Turkse oorlog als eerste een Rode Halve Maan, een embleem dat werd overgenomen door andere islamitische landen, die het kruis als een verfoeilijk symbool zagen dat ze vooral associeerden met de Kruisvaarders.

In 1929 werd de Rode Halve Maan officieel aanvaard als tweede embleem. In hetzelfde verdrag werd ook de Rode Zon en Leeuw, door het toenmalige Perzië gebruikt, erkend. En er werd afgesproken niet nog meer emblemen op te nemen, uit angst voor een wirwar aan symbolen. Iran geeft sinds de islamitische revolutie de voorkeur aan de Rode Halve Maan – de Rode Zon en Leeuw is in onbruik geraakt.

Lang niet alle staten kunnen zich vinden in de emblemen. Vooral staten met verschillende of andere religieuze bevolkingsgroepen hebben een probleem. Israël heeft altijd geweigerd een kruis of halve maan te voeren, en gebruikt de davidster. Hierdoor kon Israël nooit toetreden tot de Internationale Rode-Kruis- en Rode-Halvemaanbeweging.

Met name het Amerikaanse Rode Kruis heeft zware druk uitgeoefend Israël toe te laten. Na jaren van gesteggel werd in december vorig jaar een aanvullend protocol goedgekeurd, dat het Rode Kristal invoert – ook wel de Rode Diamant of Rode Ruit genoemd. De voorkeur gaat echter uit naar de naam ’rood kristal’, omdat de afkorting in het Engels (RC) nu opgaat voor Red Cross, Red Crescent en Red Crystal.

Deel dit artikel