Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rocco Buttiglione te conservatief

Home

Van onze correspondent

BRUSSEL - Rocco Buttiglione, vriend van Silvio Berlusconi en voormalig tekstschrijver van het Vaticaan, leek zeker van zijn zaak. De Italiaan zou de nieuwe Europees commissaris van justitie worden. Maar de commissie burgerlijke vrijheden in het Europees Parlement stemde gisteren tegen zijn kandidatuur. Buttiglione's conservatisme kan hem fataal worden.

En dat terwijl de meningen aanvankelijk zo positief waren over het team van de nieuwe voorzit-ter van de Europese Commissie, José-Manuel Barroso. Logisch: de christen-democraten en conservatieven hebben de meerderheid in het Europarlement. Zij zorgden dat Barroso in het zadel kwam, en vooral dat hij dat niet zou vergeten bij het voordragen van kandidaateurocommissarissen.

Maar tegenover het Europarlement moest Buttiglione uitleggen hoe hij zijn katholiekconservatieve levenshouding wil rijmen met zijn werk als eurocommissaris van justitie. Simpel, antwoordde hij: door werk en privé te scheiden. Homoseksualiteit is een zonde, jazeker, maar niet strafbaar. En dan houdt het ook voor een eurocommissaris van justitie op. ,,Ik zal de mensenrechten en de nationale grondwetten natuurlijk volledig respecteren.”

Buttiglione kon er niet iedereen mee geruststellen. Zeker niet toen hij de lijn doortrok naar vrouwen. Homo's zijn zondig en mogen dus ook niet trouwen, zei hij, want: ,,In het huwelijk beschermt de man de vrouw zodat die rustig kinderen kan krijgen.” GroenLinkseuroparlementariër Kathalijne Buitenweg stelde voor om Buttiglione een andere portefeuille te geven. Ook haar D66-collega Sophie in 't Veld vindt Buttiglione's aanstelling 'onaanvaardbaar'. VVDeuroparlementariër Jeanine HennisPlasschaert toonde zich gisteren 'buitengewoon tevreden' over de uitslag van de stemming.

Het Europees Parlement blaft. Of het ook bijt moet nog blijken. Buttiglione verloor het in de parlementscommissie met 27 stemmen tegen 26. Het idee om hem een andere portefeuille te geven, won het met 28 stemmen tegen 25. Maar vorige week kreeg Buttiglione wel groen licht van een andere parlementscommissie die zijdelings met hem te maken krijgt. En over twee weken stemt het Europees Parlement als geheel en hebben Buttiglione's medestanders de overhand.

Buttiglione's critici kunnen alleen nog hopen dat Barroso zich gevoelig toont voor hun kritiek. Het Europarlement kan alleen de hele commissie wegstemmen. Dat lijkt een brug te ver. Barroso kan wel zelf met zijn poppetjes gaan schuiven. Hij heeft gezegd substantiële steun van het parlement onontbeerlijk te vinden. Dat kan nog spannend worden.

Deel dit artikel