Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Roaming-melkkoe telecomsector nog niet geslacht

Home

Christoph Schmidt

© REUTERS

Het plan om gratis roaming tot negentig dagen te beperken leidt tot kritiek. De Europese Commissie trekt het eigen voorstel na vier dagen alweer in.

Het is zo'n dossier waarbij je af en toe even in je arm moet knijpen om te kijken of je niet droomt. Alleen al het noemen van het begrip 'roaming' drijft menigeen in Europa tot wanhoop - vroeger vanwege de exorbitante kosten die ermee waren gemoeid, tegenwoordig vanwege de worstelingen van de Europese Unie om deze melkkoe voor telecombedrijven definitief naar het slachthuis te brengen.

Gisteren werd zelfs de meest doorknede roaming-watcher compleet verrast door de mededeling van de Europese Commissie dat een eigen voorstel van nog maar vier dagen oud de prullebak in ging, door een uitzonderlijke persoonlijke ingreep van voorzitter Jean-Claude Juncker. Zelden leidde kritiek vanuit het veld tot zo'n snelle intrekking. "Het voorstel was simpelweg niet goed genoeg voor onze voorzitter", aldus een commissiewoordvoerder.

Voor wie het vergeten was: 'roaming' heet de dienst die telecombedrijven aan hun klanten aanbieden als die in het buitenland willen bellen, sms'en, mobiel internetten, whatsappen, enzovoorts. Die dienst wordt immers niet door het bedrijf geleverd waar de klant zijn abonnement heeft, maar bij een branchegenoot over de grens.

Torenhoge rekening
Nog maar een paar jaar geleden werd 'roaming' in één adem genoemd met de 'torenhoge rekening', die vaak bij thuiskomst op de deurmat lag. De Europese Commissie strijdt al ruim tien jaar tegen deze praktijken, met succes. Ze onderstreepte gisteren maar weer eens dat "sinds 2007 de roaming-kosten met 90 procent zijn gedaald".

Ruim een jaar geleden werd een akkoord bereikt over de complete afschaffing van roaming-tarieven per juni 2017. Vanaf dat moment betaalt de telecom-klant in alle EU-landen niets extra's voor het gebruik van zijn mobiele telefoon.

Lees verder na de advertentie

Maandag kwam de Europese Commissie met de gedetailleerde uitwerking van die afschaffing, en opeens was het huis te klein. Want de 'gratis roaming' werd aan een maximum gebonden van negentig dagen per jaar, met maximaal dertig dagen aan één stuk. Daarboven moet alsnog extra worden betaald, zij het een bescheiden tarief.

Consumentenorganisaties en Europarlementariërs rolden over elkaar heen van verontwaardiging. Was dit geen knieval voor de telecomsector?

Antimisbruikmaatregel
Volgens de commissie echter was het 90-dagen-plafond een antimisbruikmaatregel. Want met onbeperkt gratis roaming kan een klant een abonnement zoeken in het allergoedkoopste EU-land, om er vervolgens vrolijk op los te downloaden in het eigen, dure land.

Tsja, zo werkt dat op de vrije EU-markt, zou je denken. Maar de inwoners van een goedkoop telecomland zoals Litouwen worden dan de dupe van deze liberalisering doordat hun telecombedrijven onvermijdelijk hun prijzen gaan verhogen. Extra argument van de commissie was dat maar weinig EU-burgers langer dan negentig dagen per jaar in een ander EU-land zijn: het jaarlijks gemiddelde is twaalf, om precies te zijn. Dus van het spekken van de kassen van telecombedrijven was geen sprake.

Dat Juncker zijn eigen personeel waaronder zijn 'digitale' commissarissen Ansip en Oettinger - terugfloot, was dan ook even verrassend als pikant. De commissiewoordvoerder kon de zure opmerkingen over deze ommezwaai niet waarderen. "Soms krijgen we kritiek omdat we niet luisteren. Nu krijgen we kritiek omdat we luisteren." Mogelijk komt de commissie volgende week met een gewijzigd voorstel.

Het voorstel was simpelweg niet goed genoeg voor onze voorzitter.

Woordvoerder Europese Commissie


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Het voorstel was simpelweg niet goed genoeg voor onze voorzitter.

Woordvoerder Europese Commissie