Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

RIVM: Geen noodzaak antroposofen te overtuigen van vaccinatie

Home

Emiel Hakkenes

© Trouw

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal geen extra initiatieven ondernemen om vaccinatieweigeraars op andere gedachten te brengen. Dat laat directeur Roel Coutinho van het RIVM desgevraagd weten.

Op de refostrook van Zeeland tot Overijssel woedt op dit moment een mazelenepidemie met zo'n 800 ziektegevallen. De ziekte treft kinderen die niet gevaccineerd zijn, omdat hun ouders daar op religieuze gronden bezwaar tegen hebben.

Hoewel de heersende epidemie anders doet vermoeden, zijn reformatorische christenen niet de grootste groep vaccinatieweigeraars. Dat zijn de antroposofen. Zij hangen de leer aan van filosoof Rudolf Steiner, bekend van de vrije scholen.

In alle plaatsen met relatief veel antroposofen ligt de vaccinatiegraad voor tienjarigen onder het landelijk gemiddelde. In sommige gevallen zijn daar in verhouding zelfs minder kinderen ingeënt dan in reformatorische bolwerken.

Ter vergelijking: de 'steinersteden' Zutphen en Bergen kennen een vaccinatiegraad van 90 en 89 procent. In reformatorisch Gouda en Gorinchem is dit 94 en 96 procent. Landelijk is 96 procent van de tienjarigen ingeënt tegen mazelen.

Van specifieke voorlichting voor antroposofen verwacht RIVM-directeur Coutinho evenwel weinig, zegt hij. "De antroposofie is weliswaar geen geloof, maar het zit er dicht tegenaan. Deze mensen laten zich niet eenvoudig overtuigen. Er zijn antroposofische consultatiebureaus en huisartsen, waar mensen dezelfde informatie over vaccinatie krijgen als iedereen. Alleen kiezen zij ervoor om daar niets mee te doen."

Bovendien is er volgens Coutinho geen actuele reden om antroposofen te benaderen, nu de huidige mazelenepidemie niet hen, maar reformatorische christenen treft.

Deze groep orthodoxe protestanten kreeg van de GGD Midden-Nederland het aanbod om thuis gevaccineerd te worden. Gezinnen met kinderen op reformatorische scholen die niet of slechts gedeeltelijk zijn ingeënt werden per brief geattendeerd op de mogelijkheid van thuis inenten. 69 kinderen kregen hierdoor afgelopen maand alsnog een vaccin.

Volgens Roel Coutinho lopen antroposofen in de huidige mazelenepidemie weinig risico om ziek te worden, omdat er nauwelijks interactie is tussen hen en de reformatorischen. Slechts op een paar plaatsen in Nederland grenzen hun werelden aan elkaar. Dat is bijvoorbeeld in de provincie Utrecht het geval. Daar zijn kort voor de zomervakantie de mazelen ook opgedoken op een antroposofische school.

Volgens een woordvoerster van de GGD Midden-Nederland ging het daarbij om één zieke leerling op een vrije school in Zeist. Nadat de mazelen zich op de school openbaarden kregen de ouders van de ongeveer 400 leerlingen een brief. Dat leverde 13 nieuwe vaccinaties op.

De gemeente met verhoudingsgewijs de minste gevaccineerde kinderen van heel Nederland is het sterk reformatorische Neder-Betuwe. De vaccinatiegraad ligt hier (in plaatsen als Ochten, Kesteren en Opheusden) op 65 procent van de tienjarigen.

Correctie: De conclusie in dit artikel is onjuist. Hoewel het RIVM weet dat er onder niet-inenters veel antroposofen zijn, heeft het instituut geen harde gegevens waaruit blijkt dat er meer antroposofische niet-prikkers zijn dan reformatorische. Dat valt ook niet af te leiden uit de gegevens over mazelenbesmetting in steden met scholen waar veel kinderen op zitten uit antroposofische gezinnen.

Deel dit artikel