Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ritalin raakt in opmars als partydrug

Home

Edwin Kreulen

amsterdam - – Mensen die Ritalin gebruiken als party- of prestatiedrug weten vaak niet dat zij een flinke kans lopen eraan verslaafd te raken.

Dat blijkt uit het rapport ’Niet voorgeschreven gebruik van ADHD-medicatie’. Het onderzoeksinstituut voor verslaving IVO ondervroeg hiervoor een groep van 162 Ritalin-gebruikers die het middel niet op recept krijgen, of die het meer gebruiken dan hun arts heeft voorgeschreven. De helft van deze groep was student, ruim de helft heeft ooit de diagnose ADHD gehad.

Vijftien procent van deze groep wordt door het IVO getypeerd als verslaafd. Deze mensen vertoonden symptomen zoals een groeiende tolerantie – ze hebben steeds meer van de stof nodig om hetzelfde effect te bereiken – en een groeiende tijd dat ze onder invloed zijn.

De groep mensen die afhankelijk is geworden van het middel meldde in het onderzoek meer negatieve klachten dan anderen – van misselijkheid tot angstgevoelens en waanideeën. Hetzelfde gold voor positieve effecten, zoals het hebben van meer energie en een betere concentratie.

Het is lastig in te schatten hoeveel mensen Ritalin oneigenlijk gebruiken, omdat het medicijn redelijk eenvoudig te verkrijgen is via bijvoorbeeld internet, ondanks een verbod hierop door de Opiumwet.

Naast pillen kan het ook worden gekocht als poeder. Gebruikers die het middel snuiven lopen een grotere kans op verslaving, aldus het onderzoek. Zes op de tien van deze groep gebruikers nemen Ritalin als partydrug, drie op de tien willen beter presteren en bijna één op de tien wil zichzelf beter voelen. Sommige gebruikers gaven aan dat ze middel nemen om de gevolgen van dronkenschap te maskeren. Ritalin kan ook een opstapje zijn naar een andere partydrug.

Het IVO raadt artsen aan betere voorlichting te geven aan deze groep.

Deel dit artikel