Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rik Torfs verteller in Vlaamse editie van 'The Passion'

Home

(TROUW)

Het religieuze televisie-evenement 'The Passion' gaat de grens naar België over. De Vlaamse editie zal 'De Passie' gaan heten, is op Witte Donderdag voor het eerst op de Vlaamse televisie te zien en vertelt op een eigentijdse manier over de lijdensweg van Jezus Christus. Het Paasverhaal met acteurs, zangers en andere televisiepersoonlijkheden, dat zich in Nederland elk jaar in een andere stad afspeelt, vindt in België plaats in het Vlaams-Brabantse Merchtem.

Het idee voor een Vlaamse versie kwam van Leen Merckx uit Merchtem. Haar dochter in het Nederlandse Voorburg vertelde haar enthousiast over The Passion. Na het zien van de uitzending van afgelopen jaar ging Merckx in overleg met haar parochiepriester. Samen met hem, haar man en leden van de parochie nam zij de organisatie op zich.

Goede vriend en regisseur Stijn Coninx, bekend van films als 'Hector' en 'Koko Flanel', werd ook ingeschakeld. Hij woonde tot vijf jaar geleden in Merchtem. "In eerste instantie zou ik alleen coördineren", vertelt Coninx. "De bedoeling was eigenlijk dat er alleen een dvd'tje zou komen. Maar het project nam steeds grotere proporties aan, waardoor ik de regie op me heb genomen." Een 'vriendendienst', noemt hij het.

Volgens Coninx is lijden van Christus een verhaal dat verteld moet worden. "Het gaat niet om religie, maar om het geloof in mensen." Hij vergelijkt het Paasverhaal met het leven van Nelson Mandela: "Toen Mandela onlangs stierf bracht het ook mensen bij elkaar. Voor even was de wereld stil."

In de Vlaamse uitvoering worden Nederlandstalige popliedjes van Clouseau, Yasmine, Stef Bos en Raymond van het Groenewoud gezongen. Musicalarties Jonathan Demoor neemt de rol van Jezus op zich. VRT-presentatrice Geena Lisa vertolkt de rol van Maria en kerkjurist Rik Torfs is de verteller. Gitarist en producer Eric Melaerts, componist Dirk Brossé en operazanger Piet Vansichen zijn andere bekende Belgen die rollen op zich nemen. Daarnaast spelen veel lokale bewoners mee.

Vanwege alle aandacht die er voor de Paasmusical is, kan Coninx nog niet zeggen op welke televisiezender De Passie uitgezonden wordt. "We zijn nog in gesprek met de landelijke en lokale televisie."

'The Passion' ontstond ooit in Manchester. Vanwege het succes heeft Nederland er intussen al drie edities opzitten. De vierde versie van The Passion is komende Witte Donderdag, 17 april, weer op televisie te zien. Na Rotterdam, Gouda en Den Haag speelt het verhaal zich dit jaar af in Groningen.

Deel dit artikel