Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijkste Nederlanders blijken nog twee miljard rijker te zijn

Home

redactie economie

Waar één belletje van Prins Bernhard al niet goed voor is. De prins klom dit voorjaar in de telefoon om te verkondigen dat het vermogen van de Oranjes wereldwijd veel te hoog wordt ingeschat. Reden voor de redactie van het zakenblad Quote om de koninklijke familie flink lager te zetten op hun jaarlijkse overzicht van Nederlandse rijkaards. De familie Van Oranje-Nassau is afgezakt naar de vijftiende plek.

Het gezamenlijk vermogen van prinses Juliana, prins Bernhard en hun kinderen wordt nu geschat op minstens 1 miljard euro, zo blijkt uit de Quote 500 die gisteren werd gepubliceerd. Een jaar eerder namen de Oranjes nog een derde plek in op de rijkeluislijst, met een geschat vermogen van 2,6 miljard euro.

De lijst met de vijfhonderd meest vermogende Nederlanders wordt dit jaar wederom aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, eigenaar van de confectieketen C & A. Hun vermogen wordt met 10 miljard euro zelfs 25 procent hoger ingeschat dan vorig jaar, omdat er enkele nieuwe inkomstenbronnen van de familie zijn komen bovendrijven.

Hoewel de koers van het aandeel Heineken een knauw heeft gekregen, neemt Charlene de Carvalho-Heineken nog altijd de tweede positie in. De belangrijkste erfgename van Freddy Heineken bezit ongeveer een kwart van de aandelen in de brouwerij. De koersval van Heineken knaagde 10 procent van haar vermogen af, dat vervolgens uitkomt op 3,8 miljard euro, aldus Quote.

De Heineken-tycoon wordt op afstand gevolgd door John Fentener van Vlissingen, die is opgeklommen tot een derde plek. Als de broers Fenteners van Vlissingen hun geld bij elkaar zouden leggen, stonden ze samen op de tweede plaats.

Het gezamenlijk vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders is afgelopen jaar 9 procent gestegen, ondanks het economisch gure klimaat. De vijfhonderd vermogenden bezitten samen 90,3 miljard euro. De hekkensluiter op de lijst beheert 36 miljoen euro. De familie Terwindt, rijk geworden in de baksteenindustrie, is op de nieuwe lijst gezakt naar plaats 97. Na de ontvoering van de zestienjarige Reinier Terwindt klonk er kritiek op de Quote-lijst, die criminelen eenvoudig op het spoor van onbekende rijken zou zetten.

De laatste plek is gereserveerd voor Patrick Kluivert. Hoewel de voetballer bij FC Barcelona akkoord is gegaan met een lager salaris en hij niet meer schnabbelt met sponsors, heeft Kluivert sinds vorig jaar 6 miljoen euro aan zijn kapitaal toegevoegd.

De hoogste binnenkomer op de lijst is Jan Six, telg uit een eeuwenoud geslacht. Quote heeft het kunstbezit van de familie geschat op 600 miljoen euro. De schilderijen en andere schatten zijn in een stichting ondergebracht, waarvan jonkheer Jan de enige bestuurder is.

Overzicht van de eerste 10 in 2003, met tussen haakjes de positie in 2002 en de verandering van het vermogen sindsdien:

1 (1) - Familie Brenninkmeijer (C & A) Geschat vermogen: 10 miljard euro (+ 25 procent)

2 (2) - Charlene de Carvalho-Heineken (Heineken) Geschat vermogen: 3,8 miljard euro (- 10 procent)

3 (7) - John Fentener van Vlissingen (SHV, BCD) Geschat vermogen: 2,3 miljard euro (+ 53 procent)

4 (4) - Frits Fentener van Vlissingen (SHV) Geschat vermogen: 1,8 miljard euro (+ 6 procent)

5 (5) - Familie De Rijcke (Kruidvat) Geschat vermogen: 1,7 miljard euro (+ 9 procent)

6 (6) - Familie Dreesmann (Vendex) Geschat vermogen: 1,6 miljard euro (+ 6 procent)

7 (12)- Cees de Bruin (Indofin) Geschat vermogen: 1,4 miljard euro (+ 40 procent)

8 (8) - Paul Fentener van Vlissingen (SHV) Geschat vermogen: 1,4 miljard euro (+ 8 procent)

9 (13)- Jaap en Albert Blokker (Blokker) Geschat vermogen: 1,3 miljard euro (+ 32 procent)

10 (11)- Joop van Oosterom (Volmac) Geschat vermogen: 1,1 miljard euro (+ 8 procent)

Deel dit artikel