Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijkste man ter wereld Jeff Bezos beschuldigt roddelblad van chantage

Home

Redactie

Amazon-oprichter Jeff Bezos © Reuters

Amazon-baas Jeff Bezos heeft David Pecker, de uitgever van het Amerikaanse roddelblad National Enquirer beschuldigd van chantage en afpersing. Het blad publiceerde een artikel over Bezos’ vermeende relatie met de tv-persoonlijkheid Lauren Sanchez.

Bezos heeft onderzoekers ingehuurd om uit te vinden of het verhaal politiek gemotiveerd was. Volgens hem dreigde het blad meer compromitterend materiaal en intieme slaapkamerfoto's van Bezos te publiceren als hij zijn onderzoek niet zou stoppen.

Lees verder na de advertentie

De uitgever van National Enquirer, American Media Inc. (AMI) wilde niet op de aantijging van Bezos reageren. Het tijdschrift onderzocht Bezos naar eigen zeggen omdat zijn rijkdom en positie hem een nieuwswaardig onderwerp maakte, zo bleek uit een e-mail van een advocaat voor AMI die Bezos donderdag openbaarde.

“In plaats van te capituleren voor afpersing en chantage, heb ik besloten om precies dat te publiceren wat ze mij hebben gestuurd, ondanks de persoonlijke kosten en de verlegenheid waarmee ze dreigen’, schreef Bezos in een post op Medium.

Bezos is eigenaar van de Washington Post, die kritische verhalen heeft geschreven over president Donald Trump. Pecker op zijn beurt is een naaste bondgenoot van de president. Of Trump achter de vermeende chantage zit, is niet duidelijk, maar de Amerikaanse president richtte eerder al zijn pijlen op Amazon. Trump is geobsedeerd door Amazon, zo schreef de Amerikaanse website Axios al vorig jaar. De president zou Amazon eens flink willen aanpakken via het mededingingsrecht, en de president vindt dat het bedrijf onder een strenger belastingregime moeten vallen.

Mondiale reus

Bezos richtte in 1994 Amazon.com op. Het bedrijf begon als onlineboekwinkel, maar groeide snel uit tot een mondiale reus in e-commercie, een internetwinkel waar bijna alles te krijgen was. In de jaren erna sloeg hij zijn vleugels verder uit. Zo richtte hij in 2000 het lucht- en ruimtevaartbedrijf Blue Origin op. In 2011 lanceerde hij de Amazon Appstore en in 2013 betrad Amazon de televisiewereld: tientallen tv-series zijn onder de vlag van Amazon in de huiskamer gebracht. Hij introduceerde Alexa, een digitaal apparaat dat fungeert als een persoonlijke assistent en via met het internet verbonden speakers helpt bij dagelijkse huishoudelijke beslommeringen.

Bezos wordt geprezen om zijn on­der­ne­mings­lust, maar kreeg ook kritiek. Zo zou er veel schorten aan de ar­beids­om­stan­dig­he­den in Amazons enorme dis­tri­bu­tie­cen­tra waar de werkdruk voor per­so­neels­le­den erg hoog ligt

In 2013 kocht Bezos ook The Washington Post (voor 250 miljoen, eigen geld) en in 2017 verbaasde en schokte hij de supermarktwereld met de koop van Whole Foods Market, een keten van dure, biologische supermarkten. Amazon.com betaalde er 13.7 miljard dollar voor. Recent stapte Amazon de wereld van de zorgverzekeringen in. Het deed dat samen met Berkshire Hathaway, de beleggingsmaatschappij van Warren Buffett.

Bezos wordt geprezen om zijn ondernemingslust, maar kreeg ook kritiek. Zo zou er veel schorten aan de arbeidsomstandigheden in Amazons enorme distributiecentra waar de werkdruk voor personeelsleden erg hoog ligt. De wereld telt, volgens Forbes, 2200 miljardairs. Die hebben, stelt Forbes dat sinds 1987 de miljardairlijst jaarlijks publiceert, een gezamenlijk vermogen van 9.1 biljoen dollar. Dat is 18 procent meer dan in het jaar 2016.

Lees ook:

Waarom Donald Trump Amazon niet kan uitstaan

Amazon is het pispaaltje van de Amerikaanse president Trump. Beschimpt hij de webwinkel ten gunste van de lokale winkelier? Of van zichzelf?

Zo werd Jeff Bezos rijker dan ooit iemand geweest is

Jeff Bezos, oprichter van Amazon.com, heeft in een klap twee mijlpalen bereikt. Voor het eerst is hij de meest vermogende mens ter wereld. Daarbij is hij rijker dan iemand ooit was.

Deel dit artikel

Bezos wordt geprezen om zijn on­der­ne­mings­lust, maar kreeg ook kritiek. Zo zou er veel schorten aan de ar­beids­om­stan­dig­he­den in Amazons enorme dis­tri­bu­tie­cen­tra waar de werkdruk voor per­so­neels­le­den erg hoog ligt