Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijkste Brit komt uit Oekraïne en bezit zo'n 19 miljard euro

Home

Redactie

Feest van Universal Music na de Grammy-uitreiking in Los Angeles. © EPA

Len Blavatnik, de eigenaar van Warner Music, is de rijkste Brit. De in Oekraïne geboren miljardair heeft met 18.4 miljard euro de broers Sri en Gopi Hinduja van de eerste plaats verdreven in de lijst van duizend rijkste Britse personen en families die The Sunday Times jaarlijks publiceert. De broers, eigenaar van onder meer Gulf Oil, zitten met 18.1 miljard euro Blavatnik op de hielen.

Blavatnik heeft niet alleen in de muziekindustrie geïnvesteerd, maar ook in de olie- en metaalindustrie. Zijn huis in Londen is 57 miljoen euro waard. Hij heeft aan de Universiteit van Oxford een bedrag van 105 miljoen euro geschonken voor een naar hem genoemd bestuurskundig instituut.

Uit het onderzoek van het zondagsblad blijkt volgens de BBC dat het vermogen van de duizend rijkste Britse individuen en gezinnen de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld is tot 764 miljard euro. Er staan 117 miljardairs op de lijst, van wie er tachtig in Londen wonen.

Een vermogen van 140 miljoen euro is nu nodig om bij de duizend rijkste Britten te behoren. Dat is 21 miljoen meer dan een jaar geleden. In 1997 was een vermogen van 21 miljoen nog voldoende om een plaats op de lijst te krijgen. De grootste stijging maakte dit jaar de familie Weston, die de warenhuisketen Selfridges en de kledingketen Primark in Groot-Brittannië leidt. Zij heeft nu een vermogen van 15.3 miljard euro, een stijging met 5.1 miljard in vergelijking met vorig jaar.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel