Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijksmuseum koopt Vertangens visie op WIC-directeur

Home

Om meer aandacht te geven aan de rol van Nederland als slavenhandelaar heeft het Rijksmuseum voor zijn afdeling Nederlandse geschiedenis twee bijzondere portretten aangekocht. Het gaat om een echtpaar uit de zeventiende eeuw, waarvan de man, Jan Valckenburgh, destijds in dienst was bij de West-Indische Compagnie (WIC). Daarnaast zijn echtgenote Dina Lems. Beide portretten, gemaakt door Daniël Vertangen, zijn uitermate zeldzaam. Dit portret wordt tot op heden beschouwd als het enige schilderij van een directeur-generaal in dienst van de WIC, de West-Indische tegenhanger van de VOC. Jan Valkenburgh leefde van 1623 tot 1667. Hij bouwde een carriëre op als handelaar in slaven en goud waarvoor hij namens de WIC in Goudkust (Ghana) werd gestationeerd.

Op het portret staat hij afgebeeld met Elmina op de achtergrond. Dat was de stad waar hij kantoor hield. Op de voorgrond is een jonge zwarte bediende te zien die een gouden beloningspenning van Valckenburgh vasthoudt. De jongen en het goud symboliseren de 'handel' van de WIC-directeur. Ondanks de exotische achtergrond zijn de portretten niet in Afrika gemaakt, maar gewoon in Nederland, in Amsterdam. Dat moet gebeurd zijn tijdens een korte periode dat Valckenburgh en zijn vrouw voor overleg naar Holland waren teruggekeerd. Vertangen heeft de door hem afgebeelde directeur ruimschoots overleefd: hij werd omstreeks 1600 geboren en overleed naar wordt aangenomen in 1684.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie