Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijk zet subsidie landelijke stichting Kosmopolis stop

Home

Van onze verslaggever

De multiculturele stichting Kosmopolis moest via kunst en debat de integratie bevorderen, maar ging aan haar eigen succes ten onder.

Te ambitieus, te enthousiast en zo succesvol dat er te veel hooi op de vork werd genomen. Zo typeert bestuursvoorzitter Medy van der Laan het korte bestaan van Kosmopolis, de stichting die als ’huis voor de culturele dialoog’ twee jaar geleden de deuren opende, maar nu al weer dichtgaat.

Toen bleek dat Kosmopolis schulden had, werd de subsidie door minister Plasterk van cultuur ingetrokken. Kosmopolis krijgt nu twee weken de tijd om aan de laatste verplichtingen te voldoen en ’om de afbouw in te zetten’, stelt oud-staatssecretaris Van der Laan. Pas als alle rekeningen zijn betaald, zal duidelijk zijn hoe groot de schuld van de stichting is. Naar verluidt is die rond de drie ton.

Het plan voor de multiculturele stichting bedacht Van der Laan toen ze namens D66 staatssecretaris voor cultuur en media was. Van der Laans idee was dat via muziek, literatuur, debat, poëzie en film de integratie kan worden bevorderd.

Van der Laan werd zelf, vier maanden nadat D66 in juni 2006 uit het kabinet Balkenende II stapte, voorzitter van Kosmopolis, die in 2007 echt van start ging. Naast de landelijke stichting hebben Rotterdam, Den Haag en Utrecht elk een eigen Kosmopolis, die zelfstandig opereert en wel subsidie blijft ontvangen. Plasterk benadrukt dat het verdwijnen van de landelijke stichting niet ten koste mag gaan van de plaatselijke initiatieven om de interculturele dialoog te voeren.

De schuldenlast van de stichting komt door de drang en noodzaak zich te profileren, zegt Van der Laan. „De evaluatie door de Raad van Cultuur kwam eraan, we moesten iets doen aan onze zichtbaarheid in het multiculturele debat. We hebben overenthousiast ons budget gebruikt om zo veel mogelijk op poten te zetten, en te snel ’ja’ gezegd op de voorstellen die ons werden voorgelegd. Ze wisten ons ook te vinden; als je met Kosmopolis samenwerkte, was er geld, en kon je mooie dingen laten zien.”

„Zo is het uit de hand gelopen”, vervolgt Van der Laan. „Maar ik vind nog steeds dat elke cent die is uitgegeven, goed is besteed. We hebben 48 geweldige projecten gedraaid, waarvan er maar een paar financiële tegenvallers waren. Deze stichting zal verdwijnen, maar ik hoop dat er snel iets anders terugkomt, omdat de discussie over de multiculturele samenleving nog niet is verstomd en de polarisatie voortduurt.”

Deel dit artikel