Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rijen wachtenden voor de nieuwe iPhone? Die tijd is voorbij

Home

Joost Morel

De nieuwe iPhone met draadloze koptelefoon. © EPA

"Het is de beste iPhone die we ooit hebben gecreëerd." Met die aloude superlatieven introduceerde Apple-baas Tim Cook gisteravond de nieuwe iPhone 7 in San Francisco. Maar dit jaar geen drommen mensen die in een slaapzak voor de Apple-winkel liggen te wachten om het hebbeding te bemachtigen. Nee, de iPhone lijkt aan magie te hebben ingeboet. De verkopen van de smartphone zakken in en de gekte rond de presentatie van het nieuwste model maakt plaats voor berusting.

Die iPhone-gekte, die altijd haast gehypnotiseerde klanten naar de winkel lokte, neemt eigenlijk al jaren af. Dat komt volgens Arnoud Wokke, mobiele-telefoonexpert van techwebsite Tweakers, doordat de stappen in de vernieuwing steeds minder groot zijn. "Tegenwoordig is het nieuwste model nauwelijks meer van het vorige te onderscheiden." Het schermpje lijkt hetzelfde, de camera lijkt hetzelfde en de functies zijn niet revolutionair.

Daardoor is het volgens Wokke voor een iPhone-gebruiker steeds minder dringend om het nieuwe (en natuurlijk dure) model aan te schaffen. Net zo lief gebruiken ze hun oudje nog een jaar langer, tot Apple écht spectaculaire innovaties aankondigt. Bovendien is een zeer levendige tweedehands handel ontstaan in iPhones, zegt Wokke. "Eén toestel belandt wel in handen van drie à vier verschillende mensen." Zo verkoopt Apple dus nog minder nieuwe telefoons.

Interesse in Apple-mobieltjes daalt
Apple zou die hebberigheid naar een nieuwe telefoon juist nu goed kunnen gebruiken. Het presentatiemoment van de iPhone 7 is cruciaal. Voor het eerst in de geschiedenis daalt de interesse in Apple-mobieltjes. De afgelopen kwartalen nam de verkoop af met miljoenen stuks - vooral in de belangrijke Chinese markt - tot 40 miljoen in het laatste kwartaal. Gisteravond bleek de nieuwe telefoon uitgerust met een betere camera, een dubbele lens en een draadloze koptelefoon (waardoor de oude oordopjes niet meer te gebruiken zijn). Ook is hij water- en stofbestendig. Maar of dat de neergang om weet te buigen?

Ondertussen doet concurrent Samsung het wél goed. En vooral de Chinese rivalen als Huawei, Xiaomi en Oppo, die de wereld veroveren met gelijkwaardige en veel goedkopere telefoons. Ze maken modellen die erg op de iPhone lijken en identieke functies hebben. Ze kosten echter geen 750 maar slechts 150 euro. In China en India kiezen de mensen daar massaal voor. Een kwestie van prijs-kwaliteitverhouding.

Nu al speculeren kenners over de iPhone-presentatie van volgend jaar, want daar schijnt wél iets revolutionairs te gebeuren. De iPhone krijgt misschien ook een gebogen scherm zoals het nieuwste model van Samsung, weet Wokke. "Dan is Samsung opeens de trendsetter."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie