Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ria Lubbers verdenkt VS van complot

Home

(Novum) - Een complot van de Verenigde Staten heeft geleid tot het uiteindelijke vertrek van Ruud Lubbers als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (VN). Dat zegt zijn vrouw Ria in een interview met tijdschrift Zin.

"De VS wilde hem weg hebben. Alles wijst op een complot", zegt Ria Lubbers in het januarinummer van het blad. Ruud Lubbers nam in februari vorig jaar 'in het belang van de organisatie' ontslag als baas van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Lubbers kwam in mei 2004 in opspraak toen een medewerker hem beschuldigde van ongewenste intimiteiten. Onderzoek van de VN pleitte Lubbers vrij.

Ria Lubbers zegt in het interview dat zij haar man al een jaar voordat de affaire speelde had gewaarschuwd. "Let op, er gaat iets gebeuren waarvoor jij neergeknuppeld gaat worden." Volgens Lubbers was de kritiek van haar man op de oorlog in Irak de VS een doorn in het oog.

Ria Lubbers kondigt in het interview ook aan dat haar man werkt aan een boek over de affaire. "Ik vrees wel het moment dat het de wereld ingaat: de ellende komt dan weer met emmers naar boven. Ik denk wel eens: Ruud, laat het rusten! Maar Ruud heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel."

Deel dit artikel