Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Reuzenkat van 22 duizend euro in beslag genomen

Home

(Novum) - De Algemene Inspectiedienst (AID) heeft donderdag op Schiphol een reuzenkat in beslag genomen. De dienst onderzoekt of de zogenaamde Asherakat een beschermd dier is. Het beest is voorlopig bij een opvangadres ondergebracht, meldt een woordvoerder van de dienst van het ministerie van LNV.

De AID doet onderzoek naar de afkomst van de kat. Het zou een kruising tussen een Aziatische luipaardkat en een Afrikaanse serval kunnen zijn. Beschermde diersoorten worden internationaal vastgelegd in het Cites-verdrag. Ook Nederland heeft dat verdrag ondertekend. De AID onderzoekt of het beest tot een beschermde diersoort behoort en of de importpapieren in orde zijn. Aan het eind van de week verwacht de inspectiedienst duidelijkheid te hebben.

Het dier is geïmporteerd door een paar uit Eindhoven. Volgens de kopers betaalden zij er 22 duizend euro voor. Zij hadden donderdag gehoopt de kat te verwelkomen. Dat ging niet door toen de douane het beest op Schiphol tegenhield. "De douane heeft als taak om beschermde diersoorten bij de landsgrenzen te controleren. Dat hebben ze gedaan", zegt de woordvoerder van de AID.

De luipaard-achtige kat van zo'n vijftien kilo wordt in de Verenigde Staten exclusief gefokt. Naast de Ashera bestemd voor het Nederlandse echtpaar, zijn er nog twee op het vliegtuig gezet. Een kat gaat naar Hollywood en een andere is door een Russische miljonair gekocht. De Ashera die door de douane tegengehouden is, heet Shin-Chan. Hij is op 10 november vorig jaar geboren.

Deel dit artikel