Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Retrospectief Daniel Richter in Den Haag

Home

DEN HAAG (ANP) - Het museum GEM in Den Haag wijdt vanaf 20 oktober een retrospectief aan de voor de actuele Duitse schilderkunst zo bepalende Daniel Richter (1962).

In zijn schilderijen van groot formaat verbindt hij elementen uit de (kunst)geschiedenis, de massamedia en de politieke actualiteit.

In Richters werk is veel aandacht voor de zwarte kanten van onze huidige samenleving. Het schilderij Duueh (2003) bijvoorbeeld kan associaties oproepen met de mensen die op 11 september 2001 vanuit het brandende World Trade Centre sprongen, al lijkt de omgeving niet op New York.

Abstracte schilderijen

Aanvankelijk produceerde Richter vooral abstracte schilderijen. Sinds de eeuwwisseling werkt hij figuratief en heeft hij veel aandacht voor het menselijk lichaam. ,,Scènes op grootformaat doek, bevolkt met talrijke figuren, geïnspireerd op reproducties uit kranten of geschiedenisboeken, tonen strijd en bedrog op bijzonder vitale wijze'', benadrukt het GEM.

De expositie duurt tot en met 24 maart.

Deel dit artikel