Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Restauratie standbeeld J.P. Coen kost 20.000 euro

Home

ANP/Redactie

Het standbeeld van J.P. Coen op de Roode Steen in Hoorn. © Google streetview

De restauratiekosten voor het van zijn sokkel gestoten standbeeld van Jan Pieterszoon Coen bedragen 20.000 euro. De gemeente Hoorn maakte vandaag bekend dat ze deze kosten gaat verhalen op het bedrijf dat het beeld in augustus omstootte bij werkzaamheden aan de straatverlichting in de Hoornse binnenstad.

De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf in Haarlem en zijn nog in volle gang. Het standbeeld wordt eind oktober teruggeplaatst op het plein de Roode Steen.

Het beeld van Coen was voor de val al middelpunt van discussie vanwege de volkerenmoord die hij in het voormalig Nederlands-Indië zou hebben gepleegd. Onder Coens gewelddadige bewind vielen duizenden slachtoffers.

De Hoornse gemeenteraad ging in juli deels in op een burgerinitiatief om het standbeeld aan te pakken. Het beeld wordt niet verplaatst, maar er komt wel een tekstbord met meer nuances over Coens verleden. De gemeente wil de raad in december verschillende tekstbordopties voorleggen.

Deel dit artikel