Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Requiem voor het laatste korhoen

Home

Hans Marijnissen

Het Nederlandse korhoen © Hollandse Hoogte

Hij kon zo prachtig bolderen. Opgewonden sprong het korhoen dan met z'n witte kont in het rond, met een rood voorhoofd en een pikzwarte lierstaart met lange, gekromde veren. Aanvankelijk leken de vrouwtjes nonchalant weg te kijken, maar hij wist: deze balts is onweerstaanbaar.

Hoewel dit hoen zo kan bruisen van leven, zal hij voor Nederland uitsterven. De natuurorganisaties die zich afgelopen jaren zich voor de geïsoleerde populatie op de Sallandse Heuvelrug hebben ingezet, besloten vandaag de reddingsoperatie te staken.

Miljoenen zijn er gespendeerd om het leefgebied te verbeteren. Whiskey-fabrikant The Famous Grouse die de vogel op zijn etiket heeft staan, sponsorde zelfs het invliegen van Zweedse soortgenoten om de Nederlandse hoenen te ondersteunen, maar het mocht niet baten. De Nederlandse heide is zo aangetast door de stikstof met name uit de intensieve landbouw, dat de vegetatie te zeer is aangetast. Door die ontregeling zijn er minder rupsen en insecten, en die dienden juist als voedsel voor de kuikens van het korhoen.

Daarom heeft de herintroductie of bescherming van de vogel ook geen enkele zin meer. Het is in Nederland gedaan met de Tetrao tetrix tetrix, al leefden er in Salland laaglandkorhoenderen die overeenkomen met de ondersoort Britannicus. De paar die over zijn, zullen de komende jaren overlijden.

Het volledige 'Requiem voor het laatste korhoen' is morgen te lezen in Trouw

Deel dit artikel