Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Republikeins Genootschap moet echter wel serieus genomen worden

Home

Van onze verslaggevers RIJSWIJK, AMSTERDAM - “Een leuke canard.” Zo reageert de cardioloog prof. dr. A. J. Dunning op het bericht in de Volkskrant van gisteren, dat een groep prominente heren een Republikeins Genootschap hebben gesticht en nadenken over de toekomst van de monarchie.

Niet dat het niet waar zou zijn. “Mijn oude vriend Pierre Vinken vroeg me mee te komen praten over het laatste taboe in Nederland. We hebben één maal gegeten in De Prinsenhof in Delft. Het schijnt een sterrenrestaurant te zijn, maar daar heb ik niet veel van gemerkt. Bij mij aan tafel werd er niet veel gesproken over de monarchie.” Onder de disgenoten van Dunning was onder meer Martin van Amerongen, scheidend hoofdredacteur van het weekblad De Groene.

“Het is een beetje een jongensclub, maar het is wel absoluut serieus. Het initiatief van Pierre Vinken is geboren uit irritatie over het feit dat het in een liberale democratie niet mogelijk lijkt de voors en tegens van de monarchie serieus af te wegen”, zegt Van Amerongen.

Dat er geen vrouwen lid zijn van het genootschap noemt Van Amerongen 'dwaas'. “Ik geloof dat Nelie Peper-Kroes is uitgenodigd en 'nee' heeft gezegd. In elk geval staat het hoog op de agenda voor de volgende vergadering.”

Volgens Van Amerongen zal het Republikeins Genootschap de komende tijd proberen de discussie over monarchie en republiek aan te zwengelen door lezingen te houden en brochures over het onderwerp te laten maken. “Dat zijn zo'n beetje de middelen die een stelletje intellectuele mannen heeft, we zullen niet de Arena afhuren.”

Ook Dunning benadrukt dat het initiatief een ernstige zaak is. “Er waren zelfs enkelen die het niet leuk vonden, omdat het serieus bleek te zijn.” Zo bedankte prof. dr. A. Wellink bij nader inzien voor de eer. Hij hoopt later dit jaar president van de Nederlandse Bank te worden.

Koninklijk

“Ik ben geen republikein,” zegt Dunning, “en de meeste deelnemers aan de bijeenkomst waren in het bezit van een koninklijke onderscheiding, maar het lijkt me erg verstandig om tegen de tijd dat Beatrix ermee ophoudt, ons af te vragen of dit moderne land verder moet met de monarchie. Maar het is absoluut geen samenzwering van oude heren. Wie denkt aan de coup, moet erkennen dat het eerder een non event is.”

De groep bestaat buiten Vinken, Dunning en Van Amerongen onder anderen uit oud-minister van economische zaken mr. R. Nelissen: dr. J. Kremers, oud-commissisaris van de koningin in Limburg, thans vice-voorzitter van de Robeco-groep; Ben Knapen, oud-hoofdedacteur van NRC-Handelsblad en thans directeur communicatie van Philips; en de voorzitter van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds, drs. J. Kleiterp.

In de uitnodiging aan aspirantleden van het genootschap schreef Vinken onder meer dat de republikeinse staatsvorm zo ongeveer het enige massaal voorkomende Nederlandse taboe is. Het thema komt in de hedendaagse samenleving vrijwel niet voor. Politici van links en rechts zijn of koningsgezind, of durven niet uit te komen voor het tegendeel, meent de oud-Elsevier-topman.

Paarse jongeren

De paarse jongerenorganisaties, Jonge Socialisten (JS), Jonge Democraten (JD) en JOVD, lieten gisteren weten 'verheugd' te zijn over het initiatief “dat een aantal prominenten genomen heeft om na te denken over een alternatieve staatsvorm. JS en JD roepen op tot een 'nut en noodzaak-discussie over de monarchie'. De JOVD acht “de constitutionele monarchie in de huidige vorm niet meer van deze tijd” en pleit voor het 'Zweedse model', met een monarch zonder politieke bevoegdheden.

Deel dit artikel