Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rente op Nederlandse staatsobligaties loopt op

Home

Beeld van de Duitse beurs, van 28 maart van dit jaar, ter illustratie. © Reuters

Het renteverschil tussen Duitse en Nederlandse obligaties is maandagochtend verder gestegen. De rente op Nederlandse 10-jarige obligaties bleef min of meer stabiel, terwijl het rendement op vergelijkbaar Duits staatspapier daalde.

De rente op Nederlandse 10-jarige leningen liep op tot 2,41 procent. Vrijdag stond de rente op ongeveer 2,3 procent. Het verschil met de rente op Duitse obligaties klom tot bijna 74 basispunten (0,74 procent). Dat is ruimschoots het hoogste niveau van dit jaar.

De rente en de waarde van een obligatie bewegen tegengesteld. Een hogere rente wijst op een lagere waarde en een afname van het vertrouwen van beleggers in de betreffende staatsleningen en maakt het duurder voor een land om geld te lenen.

Beleggers reageerden op de mislukte onderhandelingen in het Catshuis. Daardoor blijft het nog een lange tijd onzeker hoe Nederland ervoor gaat zorgen dat het overheidstekort weer aan de Europese normen voldoet.

Ook de politieke situatie in Frankrijk hield de markten maandagochtend bezig. Het renteverschil tussen Frankrijk en Duitsland liep op tot 1,45 procentpunt. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van het jaar.

In Frankrijk won de socialistische kandidaat François Hollande zondag de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact.

Beleggers toonden vanochtend alleen vertrouwen in Duitse obligaties, waarvan de rente daalde tot 1,67 procent. De Spaanse rente klom opnieuw tot iets hoger dan 6 procent. De Italiaanse rente steeg naar 5,7 procent.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie