Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Remkes: geen bonnenquotum voor politie

Home

(Novum) - De politie hoeft geen nieuwe afspraken te maken over het aantal uit te schrijven bekeuringen. Minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) wil dat in de nieuwe prestatiecontracten voor 2007 en 2008 geen quota voor bekeuringen worden opgenomen. Een woordvoerder van het ministerie heeft dit maandag bevestigd.

De prestatiecontracten hebben ertoe geleid dat de politie wordt geportretteerd als een bonnenproducent. "In de uitstraling van de prestatieafspraken is dit een steen des aanstoots," erkent Remkes maandag in een interview met dagblad BN/DeStem. "We kijken of we dit element kunnen schrappen. De afspraken op dit terrein worden namelijk al ruimschoots gehaald."

Afspraken met de korpsen over de bereikbaarheid en beschikbaarheid van de politie en de tevredenheid van de burger over de politie wil de minister wel handhaven. "Vooral de klanttevredenheid loopt niet zoals het zou moeten," zegt hij in het interview. "Ook het aantal verdachten dat aan het Openbaar Ministerie wordt aangeleverd stemt niet tot tevredenheid. Wat mij betreft is ook de aanpak van overlast en geweld een element dat in het nieuwe contract een rol speelt. Een probleem als toenemende hufterigheid raakt daar nauw aan."

Ook afspraken over politiezorg in de wijken moeten volgens Remkes in de contracten worden opgenomen. "Ik wil weg van het beeld, dat op geen enkel feit is gebaseerd, dat wij dat hier in Den Haag minder belangrijk vinden. Het wordt een van de belangrijkste thema's in de nieuwe contracten." Remkes wil ook prestatieafspraken maken over de aanpak van zware georganiseerde criminaliteit 'van het type-Holleeder'. De nieuwe contracten zullen voor twee jaar gelden. "We willen als kabinet niet te ver over ons graf heen regeren."

Remkes wil voor de zomer zijn voorstel voor een nieuwe politiewet, waarin staat dat de minister het aantal politieregio's kan vaststellen, bij de Kamer indienen. Het aantal van 25 korpsen is voor hem niet heilig. "Ik wil niet, zoals in 1993, een reorganisatie die direct het operationele werk op straat raakt. De winkel moet open blijven." De minister denkt dat op langere termijn geconcludeerd zal worden dat het aantal korpsen in Nederland te groot is.

Deel dit artikel