Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Relschoppers kiezen hun piekmomenten

Home

Adri Vermaat

De spelersbus van AS Roma kwam gisteren aan in Rotterdam. © epa

Rotterdam verwacht vandaag 2400 supporters van AS Roma voor het duel tegen Feyenoord, de ongeregeldheden van vorige week nog vers in het geheugen. Sportsocioloog Spaaij over hooliganisme en relkansen.

Rome was voor aan Feyenoord-gelieerde hooligans een 'snoepreisje', meent bijzonder hoogleraar sportsociologie Ramón Spaaij. "Een mobilisatie van harde kernleden en vrienden van vrienden; het was een gemêleerd gezelschap dat in de Romeinse binnenstad losging."

Spaaij, verbonden aan de Victoria University in Melbourne en de UvA, deed eerder onderzoek naar supportersgeweld bij Feyenoord en andere Europese voetbalclubs, waaronder West Ham United in Londen en FC Barcelona. Anders dan het geweld in Rome zou doen vermoeden, meent hij dat Feyenoord de afgelopen jaren vorderingen heeft gemaakt bij de aanpak van het supportersgeweld.

Preventief project
"Feyenoord gaat met het hooliganisme nu beter om dan jaren geleden", is zijn overtuiging. "Ik denk niet dat na 'Rome' binnen de club wordt geredeneerd in de geest van: Onze aanpak helpt niet dus stoppen we ermee." In de luwte van de media realiseerde de club een sociaal preventief project, met goed resultaat. Het is bedoeld om supporters met een stadionverbod bewust te maken van hun verantwoordelijkheid.

Spaaij: "In Europa geniet Feyenoord een vervelende reputatie die na vorige week opnieuw is verslechterd. Nationaal heeft de club alleen korte termijn schade opgelopen, vermoed ik. Het is al tijden vrij rustig rond Feyenoord, ook sportief."

Toch blijft het hooliganisme voor de Feyenoord-directie een aanhoudend lastig onderwerp. Toen algemeen directeur Eric Gudde zich na de rellen bij de Spaanse trappen en de daar aangerichte schade uitdrukkelijk distantieerde van de vernielers, werd hem verweten dat die houding al te makkelijk was. De hooligans vernielden weliswaar niet uit naam van Feyenoord, verre van dat, maar als de Rotterdammers niet in Rome moesten voetballen, waren de relschoppers er evenmin geweest, stelden critici.

Verantwoordelijk
"Maar het is óók verdraaide lastig", zegt Ramón Spaaij. "De Feyenoordleiding heeft dagelijks te maken met de harde kern. Die kent zoveel diversiteit dat terecht de vraag gesteld kan worden of alleen Feyenoord daar verantwoordelijk voor is. De jongeren onder de relschoppers hebben ouders, leraren, buurtwerkers. En sommigen van hen zijn mogelijk bekend als crimineel. Wat kan een club daaraan doen? Het is een verhaal met twee kanten."

Lees verder na de advertentie
In Europa geniet Feyenoord een vervelende reputatie die na vorige week opnieuw is verslechterd

De rellen in Rome gaven Ramón Spaaij, waar het Feyenoord betrof, een déjà vu gevoel. "De patronen waren voor mij meteen herkenbaar", vertelt hij. "Alleen de heftigheid van de rellen was dit keer minder, in vergelijking met die rond de wedstrijd van Feyenoord in Nancy in 2006. Anders dan in Rome waren er destijds in Frankrijk ook ín het stadion hevige rellen. In Rome vond de échte heftigheid juist 'omgekeerd' plaats; dat was de mishandeling van Feyenoordsupporters bij hun hotel door aanhangers van AS Roma."

Voor hooligans zijn 'piekmomenten' en 'relkansen' toverwoorden. "Dat zie je in terug in de historie", zegt de hoogleraar. "Het oefenduel van Feyenoord, zestien jaar geleden in Leverkusen, springt nog het meest in het oog. Toen ik later de toedracht van die rellen onderzocht viel me de grote dynamiek op die aan die wedstrijd vooraf ging. De harde kern van Feyenoord leefde er echt naar toe. De politie in Leverkusen was niet voorbereid op de komst van groepen relschoppers, en toen ze uiteindelijk ingreep in het stadion werd het nóg heftiger."

Onervaren
Leverkusen als piekmoment, evenals Nancy en sinds een week Rome. Vermoedelijk, maar zeker is dat niet, zijn het meer ervaren hooligans die deze momenten nauwkeurig uitkiezen. "De overgrote meerderheid die vorige week is opgepakt, is niet bij de politie bekend", vermoedt Spaaij. "Zij zijn onervaren, misschien nieuw in dat gezelschap. Als het erom begint te spannen, zoals bij de Spaanse trappen, haakt een deel af. 'Ik voelde dat de sfeer ging omslaan', zeggen de afhakers. De achterblijvers voelen daarentegen de spanning toenemen. Hun adrenaline stijgt: 'Wat gaat er gebeuren?' Op zo'n moment ontstaat een enorm gevoel van macht. Een enorme 'bijband' ook. Ze voelen zich onoverwinnelijk."

Voor nieuwe hooligans ligt de uitdaging mee te gaan naar een wedstrijd in de 'periferie' van de harde kern, zegt Spaaij. "Het zijn de gebruikelijke rituelen. Zijn er voldoende kaarten voor een Europese uitwedstrijd? Hoe liggen de relkansen? De aantrekkingskracht van een tegenstander speelt een rol. Staar je overigens niet blind op Feyenoord. Bij Ajax gebeurt écht meer. De nieuwe generatie hooligans daar laat zich meer gelden dan die in Rotterdam."

Staar je overigens niet blind op Feyenoord. Bij Ajax gebeurt écht meer

Deel dit artikel

In Europa geniet Feyenoord een vervelende reputatie die na vorige week opnieuw is verslechterd

Staar je overigens niet blind op Feyenoord. Bij Ajax gebeurt écht meer