Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rellen na koningsdrama Nepal

Home

redactie buitenland

KATHMANDU - In de Nepalese hoofdstad Kathmandu zijn rellen uitgebroken nadat bij een schietpartij in het paleis koning Birendra en negen andere leden van de koninklijke familie zijn gedood. De nieuwe koning Gyanendra heeft een diepgaand onderzoek gelast naar de mysterieuze moorden.

Het onderzoek moet over drie dagen klaar zijn, heeft koning Gyanendra beloofd. Het zal worden uitgevoerd door een college van drie wijzen bestaande uit de voorzitter van het parlement, de oppositieleider en de opperrechter. In Kathmandu is een avondklok ingesteld na uitgebreide rellen in de hoofdstad, volgend op de kroning van Gyanendra. De onlusten kostten twee mensen het leven en er vielen negentien gewonden.

De 54-jarige Gyanendra, een jongere broer van de vermoorde koning Birendra, was het tweede lid van de koninklijke familie dat in vier dagen tijd tot vorst werd gekroond. Afgelopen zaterdag was de 29-jarige kroonprins Dipendra al tot koning uitgeroepen. Hij raakte zwaargewond tijdens de schietpartij en overleed gisteren in het ziekenhuis.

De precieze toedracht van de moorden van vrijdagavond in het koninklijk paleis in Kathmandu is in nevelen gehuld. Aanvankelijk werd meegedeeld dat kroonprins Dipendra zijn vader en moeder, koning Birendra en koningin Aishwarya, en zes andere leden van de koninklijke familie had uitgemoord. Daarna zou hij de hand aan zichzelf hebben geslagen. Het incident vond plaats tijdens het wekelijkse familiediner. De huidige koning Gyanendra was niet bij het diner aanwezig.

De aanleiding voor de schietpartij zou een ruzie zijn geweest over de partnerkeuze van de kroonprins. Dipendra was bevriend met Devyani Rani, een beeldschone jonge vrouw uit de bekende Nepalese aristocratische Rana-familie. Hij zou, tegen de zin van zijn moeder, met haar hebben willen trouwen. Koningin Aishwarya zou bezwaren hebben gehad tegen haar banden met invloedrijke familieleden in India. Dat zou de sentimenten tegen India die in Nepal bestaan weer kunnen doen opleven, schreef een lokale krant.

De verklaring voor de schietpartij met kroonprins Dipendra als dader werd later weer ingetrokken. Volgens Gyanendra, die gedurende het weekend als regent optrad omdat de kroonprins in coma lag, was er sprake van een ongeluk. Het automatische wapen, een AK-47, zou per ongeluk zijn afgegaan, aldus de verklaring.

Veel Nepalezen reageerden vol ongeloof op beide lezingen. ,,Alleen een dwaas zou geloven dat een automatisch wapen vanzelf zou afgaan', zei een man in Kathmandu. Ook volgens wapenexperts is dit vrijwel onmogelijk. Maar de meeste mensen geloven ook niet dat de kroonprins in staat zou zijn tot een dergelijke gruweldaad.

De crematie van de koninklijke slachtoffers bracht op zaterdag duizenden mensen op de been. Velen hadden volgens de hindoe-traditie hun hoofden kaalgeschoren uit respect voor de overledenen.

Kroonprins Dipendra, die in 1998 een bezoek aan Nederland bracht, had het toen al over een huwelijk dat hij niet mocht sluiten, aldus de Nederlandse honorair consul voor Nepal C. de Stoppelaar. ,,Het gaat om een meisje dat in principe wel goed genoeg is en zelfs van de hoogste kaste. Maar ze stamt kennelijk niet uit de juiste tak van de Rana-familie.'

De consul kende Dipendra wel als een 'een onbekookt en emotioneel heerschap, met opgekropte gevoelens, die zich beperkt voelde in zijn leven en zich zorgen maakte om de vele dingen die in zijn land verkeerd gaan'.

Deel dit artikel