Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Relipark Orientalis van ondergang gered

home

Robin de Wever

Concepttekening voor Orientalis © Orientalis

Openluchtmuseum Orientalis blijft bestaan. De Provinciale Staten van Gelderland verstrekken het interreligieuze park nog eenmaal subsidie. Orientalis is optimistisch: het zou zichzelf binnen een paar jaar kunnen bedruipen.

 
We willen het museum niet meer terugzien met welke geldvraag dan ook
De PvdA-fractie van de Gelderse Provinciale Staten

Het park werd opgericht in 1911 als goedkoop alternatief voor een reis naar Israël. Wie niet genoeg geld of gezondheid had om zelf naar het heilige land te reizen, kon in de Gelderse plaats Heilig Landstichting een pelgrimswandeling maken langs nagebouwde heilige plaatsen - van een geboortegrot tot de berg van Golgotha.

In de jaren '90 verbreedde het museum zijn focus door islamitische bezienswaardigheden aan haar repertoire toe te voegen en steun te betrekken van het sultanaat van Oman. De uitvoering van dat nieuwe concept leidde later tot onvrede bij het bisdom Den Bosch, dat aan Orientalis verbonden was.

Bezoekers bleven weg, rode cijfers
Ook een nieuw interreligieus concept leidde in 2009 niet tot het gewenst resultaat. De stichting achter het park bleek toch weer weer terug te willen naar de christelijke oorsprong. Bezoekers bleven weg, Orientalis schreef telkens rode cijfers. Afgelopen december draaide het provinciebestuur de kraan dicht en leek het doek definitief te vallen. Er was geen vertrouwen meer dat het park ooit nog zou kunnen renderen.

Nu Orientalis zelf bijna 700 duizend euro aan particuliere fondsen heeft opgehaald, gloort er opnieuw hoop. Provinciale Staten lieten zich daarom overhalen om nog één keer 165 duizend euro subsidie te verstrekken. 'We willen het museum niet meer terugzien met welke geldvraag dan ook', meldt de PvdA-fractie aan het ANP.

Donderdagmiddag liet Orientalis via haar Twitter weten dat er 'nog minimaal 60 duizend euro nodig is om de laatste gaten te vullen'. Het park gaat sowieso open, 'maar steun blijft nodig'.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie