Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Religieuze spanning in Burma groeit

Home

REPORTAGE | MINKA NIJHUIS

Moslims vermoeden brandstichting

RANGOON, BURMA - Voor de ingang van de kobaltblauwe moskee annex madrassa slingeren drie paar fluwelen kinderslippers. Agenten turen door de tralies naar de ashoop op de vloer. De brand die gisternacht uitbrak, kostte aan dertien van de 75 moslimstudenten tussen de 10 en 15 jaar het leven.

Half verscholen achter een geparkeerde auto wijst een groepje moslimmannnen naar de zwartgeblakerde vensters. "Ik geloof er niets van dat het een ongeluk was", zegt een van hen. Meer commentaar willen ze niet kwijt onder het oog van de tientallen agenten die uitgerust met automatische geweren, traangas en schilden de omgeving afgegrendeld houden.

De politie heeft verklaard dat een kortsluiting de oorzaak van het vuur was. In het deplorabele elektriciteitsnetwerk van het verwaarloosde Rangoon komen dergelijke ongelukken regelmatig voor. Maar onder de moslims van de miljoenenstad is vrijwel niemand te vinden die die versie gelooft. Na ruim twee weken van geweld in midden-Burma waarbij minstens 42 doden vielen en duizenden ontheemd raakten, heeft de achterdocht onder moslims door de gruwelijke dood van de jochies een nieuw hoogtepunt bereikt.

Op de stoep van de moskee in de wijk Mingalar Thaung Nyunt reageert de 65-jarige Faroek beurtelings bang en boos op het nieuws. Terwijl om hem heen buurtbewoners zakken rijst en kleding de moskee indragen voor de ontheemden in midden-Burma zegt hij zachtjes: "Ik ben bang voor de dag van morgen". Hij vreest dat er een aanval komt van onbekende boeddhistische groepen zoals dat ook elders in het land gebeurde. "Veiligheid is onze grootste wens, maar die geeft de overheid ons tot nog toe alleen maar in woorden." Al ruim tien dagen houden de buurtbewoners zelf de wacht en ze hebben een eigen avondklok ingesteld.

Met een routineus gebaar knoopt Faroek bij het opstaan zijn longyi (sarong) opnieuw om en zucht: "Hoe lang zijn we bestand tegen deze pressie? Als je een ballon steeds verder in elkaar drukt, knapt hij onvermijdelijk". Een voorbijlopende vrouw die zijn woorden opvangt zegt: "Ons leven is in handen van Allah".

Moslims en boeddhisten wonen in deze oude wijk vlakbij elkaar. Al was er onderling geen intensief contact, de verhoudingen waren vreedzaam. Maar de werkelijkheid is complexer, geven diverse inwoners van Rangoon na verder doorvragen toe. De verhoudingen tussen beide bevolkingsgropen zijn meestal oppervlakkig en onder veel boeddhisten heerst jaloezie tegenover moslims die sinds de Britste koloniale overheersing als geldwisselaars goed verdienen en zich ontpopten tot handige zakenlieden.

Ook speelt mee dat de militaire leiders decennialang een beleid van Burmees nationalisme propageerden waarbij het boeddhisme superieur was aan andere religies. In het vrijere klimaat dat ontstond nadat in maart 2011 een door ex-militairen geleide regering aantrad, komen deze sentimenten ongehinderd aan de oppervlakte.

De spanningen worden verder aangewakkerd door een groep extremistische monniken die sinds kort campagne voert om het boeddhisme te beschermen. Diverse prominente dissidenten, monniken en anderen van aanzien reizen rond om dat fanatisme te beteugelen, maar de preken gaan door.

Terwijl de zon wegzakt achter de gevels en de meeste buurtbewoners zich naar huis haasten, zegt een bezoeker van het theehuis tegenover de moskee op boze toon: "De regering praat over de rechtsstaat en het handhaven van de wet, maar in de straten huilen mensen".

Deel dit artikel