Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Religieus-diffusen met wisselende contacten

Home

In zijn zeer gedetailleerde World Christian Encyclopedia over de religies in de wereld uit 1982 heeft de godsdienstsocioloog David B. Barrett zich ook gewaagd aan een voorspelling: van elk land heeft hij de (vermoedelijke) situatie van het jaar 2000 meegenomen, met percentages tot tienden van procenten. We kunnen nu zien dat hij er soms tien, twintig procent naast heeft gezeten.

De val van de Muur en de invloed daarvan op de religieuze wereldkaart had hij niet voorzien, evenmin als de opkomst van pinksterkerken en evangelicale sekten in Latijns-Amerika. De ontkerkelijking vooral in landen als Oostenrijk, Polen en Ierland heeft hij schromelijk onderschat, evenals de christelijke leegloop in het Midden-Oosten. Zo had volgens Barrett Libanon nu nog in ruime meerderheid christelijk moeten zijn; in feite is dat nauwelijks nog voor een derde zo. Als in februari de nieuwe druk (uitgebreid, bijgewerkt, geïllustreerd, 2600 pagina's, fl.385,-) verschijnt zal het blijken.

Enkele trends in deze eeuw zijn duidelijk, zoals de enorme christelijke expansie in Afrika ten koste van de animistische stamreligies. Maar zelfs voor het weergeven van de huidige situatie heeft de statisticus natte vingers nodig. Afrika kent een breed schemergebied van christelijk en afro-religie in één; over tal van landen bestaan nauwelijks betrouwbare cijfers, zoals over de voormalige Sovjet-Unie. Schatten, afronden, versimpelen: de wereldkaart houdt geen rekening met de protestant die met Kerstmis een rk mis bezocht en op tweede kerstdag een tantra-sessie, die zichzelf ervaart als boeddhistisch/ buiten-kerkelijk, maar nog wel zijn gereformeerde wijkkerk jaarlijks gedenkt. Horen de vermoedelijk vele religieus-diffusen met wisselende contacten bij (geen godsdienst), (protestant), (rooms-katholiek) enzovoorts? Voor het gemak zijn op de kaart anglicanen bij de protestanten geteld, sjamanisten in Mongolië bij de boeddhisten, maar ook dat zijn vergrovingen.

Tot de geraadpleegde bronnen behoren behalve de genoemde 'Encyclopedia', het World Annual Report 1998 van de United Bible Societies, The New York Times 1998 Almanac, Aktuell Harenberg Lexicon der Gegenwart '99 en het SCP-rapport 1996.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel