Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Regering Venezuela devalueert munt: bolivar 70 procent minder waard

Home

CARACAS (KRF, DPA) - De regering van Venezuela heeft de koers van de bolivar flink in waarde verlaagd ten opzichte van de dollar. In een dollar gaan voortaan 290 bolivar in plaats van 170, zo maakte minister van financiën Raul Matos bekend. Dat komt neer op een devaluatie van circa zeventig procent.

De devaluatie hing al een tijd in de lucht. De bolivar was volgens tal van bedrijven en investeerders overgewaardeerd. Vorige maand voerde de regering al een aparte koers voor toeristen in. Die koers is nu van tafel.

Minister Matos is niet bang dat de waardeverlaging leidt tot het aanwakkeren van de inflatie. Die steeg de afgelopen elf maanden tot 48 procent.

De devaluatie maakt deel uit van een pakket maatregelen, de zogenoemde agenda van Venezuela, die het land heeft voorgelegd aan het Internationaal monetair fonds (IMF) in het kader van onderhandelingen over financiële steun. Deze agenda voorziet in bezuinigingen om het begrotingstekort (7,5 procent van het bruto binnenlands produkt) terug te dringen. Verder wordt het ambtelijk apparaat gereorganiseerd en worden tal van staatsondernemingen verkocht.

Deel dit artikel