Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Regering Nepal wil overleg met rebellen

Home

KATHMANDU - De nieuwe regering van Nepal wil zonder voorwaarden vooraf overleggen met de maoïstische rebellen om een eind te maken aan de opstand waarbij sinds 1996 al meer dan 11000 doden vielen. Dat meldden de staatsmedia gisteren.

Het nieuwe kabinet wordt geleid door koning Gyanendra. De opstandelingen verklaarden in het verleden alleen met de vorst of met zijn vertegenwoordigers in het bijzijn van een internationale bemiddelaar te willen onderhandelen.

De rebellen willen onder meer spreken over het opstellen van een nieuwe grondwet. Volgens een regeringsverklaring kan over alle onderwerpen worden gesproken als de opstandelingen instemmen met een ontmoeting met een commissie van ministers.

Koning Gyanendra ontsloeg vorige week premier Deuba en kondigde de noodtoestand af. De beslissing van het staatshoofd werd internationaal scherp veroordeeld.

Ook rebellenleider Prachanda noemde de machtsgreep van de koning illegaal en riep op Deuba's ontslag ongedaan te maken, ook al wilde hij niet met hem onderhandelen.

Deel dit artikel