Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Regeert Boko Haram wel of niet in Nigeria?

Home

SEADA NOURHUSSEN

Militairen slaan op de vlucht, politiebureaus worden overgenomen, maar overheid ontkent

Wie regeert in Noordoost-Nigeria? Als we moeten afgaan op de videoboodschap van Boko Haram, dan heeft de groepering de grotendeels islamitische regio in handen. Het 'concept-Nigeria' - Afrika's bevolkingsrijkste land met 36 deelstaten, en de economische reus van het continent - daar geloven de extremisten allang niet meer in.

"Wij hebben daar niks mee te maken. Wij zijn een Islamitisch Kalifaat", liet leider Abubakar Shekau zondag vanuit de veroverde stad Gwoza weten. In de video van 52 minuten leest Shekau, behangen met een kalashnikov en geflankeerd door medestrijders, vanaf een notitieboek op hoe zijn manschappen niet anders kunnen dan ongehoorzame inwoners te vermoorden. Zo'n twintig mannen, christenen en moslims, die op hun buik op de grond liggen met vastgebonden handen worden even later van dichtbij doodgeschoten.

Daarbij zijn er beelden die de slagkracht van Boko Haram moeten benadrukken: terreinwagens, gepantserde voertuigen en beelden van de plundering van een waarschijnlijk zojuist overvallen militaire basis in Gwoza.

Sinds daar een dag eerder een politieacademie werd overvallen, zijn 35 agenten zoek. Boko Haram zou daarbij ook zo'n tweehonderd geweren buit hebben gemaakt.

Vorige maand al plantten de extremisten de zwarte vlag met de witte tekst in het Arabisch - het symbool van het kalifaat - in Damboa, een handelsstadje in het noordoosten van Nigeria dat aan een belangrijke noord-zuidroute ligt. Volgens analisten zijn de islamisten bezig Maiduguri, de hoofdstad van de noordelijke deelstaat Borno en de thuisbasis van het in 2002 opgerichte Boko Haram, in te sluiten.

De gouverneur van deelstaat Borno, waar Gwoza en Damboa onderdeel van zijn, houdt vol dat hij de macht heeft in zijn regio, en niet Boko Haram. En dat terwijl juist gisteren bekend werd dat 480 militairen uit de grensstad Gamburu-Ngala samen met burgers naar Kameroen zijn gevlucht toen Boko Haram eraan kwam.

Het leger noemde dit in een verklaring 'een tactische terugtrekbeweging' en zegt dat de troepen alweer richting huis zijn gegaan.

In de aangrenzende deelstaat Yobe luidde de gouverneur wel de noodklok toen Boko Haram na maandenlange gevechten vorige week de stad Buni Yadi innam. Inwoners sloegen op de vlucht, de islamisten gingen over tot plunderingen en hebben tientallen mensen geëxecuteerd. Zelfs in Kano, hoofdstad van de gelijknamige noordwestelijke deelstaat, werd gisteren melding gemaakt van de moord op een politieagent door Boko Haram.

Peter Pham, Amerikaans terreurexpert in Afrika, zegt dat de strijdgroep sinds juni minstens tien plaatsen langs de grens met Kame-roen, Niger en Tsjaad op de autoriteiten heeft veroverd. "Ze zijn haast net zo succesvol als IS (Islamitische Staat)."

Naar voorbeeld van deze terreurbeweging in Irak en Syrië zou Boko Haram zich gesterkt voelen een kalifaat uit te roepen. Boko Haram zou volgens sommige lezingen Noordoost-Nigeria zelfs onderdeel willen maken van het islamitische kalifaat in Irak en Syrië, waarmee het de suggestie wekte nauwe banden met IS - dat de rijkste terreurbeweging wordt genoemd - te onderhouden.

De Verenigde Staten stellen Boko Haram qua bedreiging in elk geval op gelijke hoogte met IS, en noemen Noordoost-Nigeria 'ongeregeerd'. En daarom is het gebied zo gevaarlijk: er kunnen 'parallelle infrastructuren worden gecreëerd.' Voor de zekerheid hebben de VS daarom enige tijd geleden al 5,2 miljoen euro op het hoofd van leider Shekau gezet.

Deel dit artikel