Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Referendum voor Iraakse Koerden over onafhankelijkheid autonome regio

Home

Redactie

Koerden in de Zwitserse stad Bern tijdens een demonstratie. © epa

De bevolking van Iraaks-Koerdistan kan op 25 september in een referendum beslissen over de onafhankelijkheid van de autonome regio. Hemin Hawrami, de rechterhand van de Koerdische leider Massoud Barzani, heeft dat ‘grote nieuws’  bekendgemaakt via een tweet.

De regio in het noorden van Irak, grenzend aan Turkije en voor een klein deel aan Syrië, heeft nu al een federaal erkende autonomie en een grote mate van zelfbestuur, maar wordt na instemming juridisch en politiek geheel zelfstandig. 

Lees verder na de advertentie

Bagdad is waarschijnlijk tegen die soevereiniteit. Onder meer omdat Iraaks-Koerdistan over belangrijke olievelden en  pijplijnen beschikt, maar ook omdat er dan meer versplintering in Irak kan ontstaan. Ook vanuit buurland Turkije zullen er zorgen zijn; ook daar strijdt een Koerdische minderheid al heel lang voor onafhankelijkheid. 

Bagdad is waarschijnlijk tegen die soevereiniteit

De datum voor het Iraaks-Koerdische referendum is volgens de Koerdische zender  TV Rudaw geprikt na een vergadering van de Koerdische politieke partijen onder voorzitterschap van Barzani, de leider van de regionale ­regering van Koerdistan. In april ­kondigde de ervaren politicus Hoshiyar Zebari al een volksraadpleging aan over dit onderwerp, die later in het jaar moest plaatsvinden wanneer ­Islamitische Staat eenmaal is verslagen.

Het aanstaan de referendum houdt dan ook verband met de succesvolle  strijd tegen IS in Irak en Syrië. De Koerden, die ook eigen troepen en veiligheidsdiensten hebben, spelen een belangrijk rol in de strijd tegen IS in de coalitie onder leiding van de Amerikanen.  De islamitische terreurorganisatie heeft in Irak nog maar een klein deel van Mosul in handen. De gevechten om IS te verdrijven verkeren in een eindstadium. 


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Bagdad is waarschijnlijk tegen die soevereiniteit