Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Referendum blijft voor Pechtold een kroonjuweel

Home

Bart Zuidervaart

D66 leider Alexander Pechtold op het partijcongres in Arnhem. © ANP

Alexander Pechtold blijft, ondanks kritiek uit eigen gelederen, warm voorstander van het referendum als 'aanwinst voor de democratie'. Dat zei de leider van D66 zaterdag tijdens een toespraak op het partijcongres in Arnhem.

Pechtold sprak over 'groeiende onvrede, teleurstelling, onmacht en boosheid' in de samenleving. "Of het raadgevend referendum daarop het beste antwoord is? Misschien niet. Democratische vernieuwing gaat met horten en stoten. En met rommeligheid. Maar zolang niemand mij een beter alternatief geeft, zal ik het hartstochtelijk blijven propageren."

De leider van D66 reageerde in zijn toespraak op de kritische en bekende partijgenoten Edo Spier, Jan Terlouw en Laurens Jan Brinkhorst, zonder hen overigens bij naam te noemen. Spier, die vijftig jaar geleden aan de wieg stond van D66, zei vrijdag in Trouw over dit 'kroonjuweel' van de partij: "Het is veel te laat voor referenda. We zijn in de Europese Unie verweven met 27 andere landen. Toen we in 1966 pleitten voor referenda was Nederland nog een beetje op zichzelf."

De prominenten Terlouw en Brinkhorst hebben met name moeite met het recente raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Brinkhorst sprak eerder deze maand in het tv-programma Nieuwsuur over een 'feest van de raddraaiers'.

En Terlouw: "Ik ben voor het referendum want soms is de politiek echt de weg kwijt, maar het moet wel lastig gemaakt worden." Hij vindt bovendien dat dit onderwerp niet geschikt was voor deze volksraadpleging. Volgens Edo Spier is Nederland zelfs 'de risee' van Europa geworden: "Sla de buitenlandse kranten er maar op na, je weet niet wat je leest. Goedendag zeg. Solide land en dan doen ze dit."

Weerstand maakt strijdbaar
De huidige D66-leider houdt vast aan het referendum als democratisch instrument, ondanks de voor D66 teleurstellende uitslag van anderhalve week geleden. Weerstand, vertelde Pechtold de aanwezigen op het congres, maakt hem strijdbaar, 'omdat ik ervan overtuigd ben dat het verhaal, de analyse van onze voorgangers over democratie nog steeds actueel is'. "Hun zoektocht naar het overbruggen van de kloof tussen politiek en samenleving is urgenter dan ooit. De kanalen naar de macht zijn dichtgeslibd."

Zoals verwacht stelde Alexander Pechtold zich dit weekend officieel kandidaat als lijsttrekker voor de komende verkiezingen, gepland in maart 2017. Hij is fractievoorzitter in de Tweede Kamer sinds 2006. D66 heeft die gehele periode genoegen moeten nemen met een rol in de oppositie.

Tijdens deze kabinetsperiode is de invloed van de democraten bovengemiddeld groot, vooral vanwege hun steun aan de vele akkoorden met de coalitie. Pechtold laat nu duidelijk weten dat hij die positie te karig vindt. "Ik was altijd al een langstudeerder, maar ik geloof dat ik na tien jaar mijn diploma wel gehaald heb. We zijn klaar voor een volgende stap. Een stevig D66 in een stabiele, daadkrachtige regering."

Lees hier wat partij-promintent Spier zei over referenda.

Deel dit artikel