Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Reddingsschip Sea Watch 3 krijgt geen uitstel en blijft voorlopig aan de ketting

Home

Marno de Boer

Het reddingsschip Sea Watch 3 in de haven van Catania in Italië. © REUTERS

Het reddingsschip Sea Watch 3 krijgt geen overgangstermijn om aan nieuwe veiligheidsregels te voldoen. 

De Tweede Kamer stemde vandaag tegen een voorstel van de coalitiepartijen ChristenUnie en D66 om de organisatie uitstel te geven van nieuwe regels die het ministerie van infrastructuur en waterstaat begin april per direct oplegde. Zodoende moet het schip, dat eerder migranten voor de Libische kust oppikte, voorlopig aan de ketting blijven.

Lees verder na de advertentie

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VDD) van infrastructuur en waterstaat was tegen het voorstel van de ChristenUnie: “Ik wil niet een soort gedoogbeleid voeren”. ­Kamerlid Joel Voordewind (ChristenUnie) was daar teleurgesteld over: “Ik constateer bij de minister geen enkele wil om hier samen uit te komen”.

De andere coalitiepartijen staan er ook geharnast in. Remco Dijkstra (VVD) wil de Sea Watch het liefst helemaal de Nederlandse vlag ontnemen. “Ze zien het als hun missie om mensen van Afrika naar Europa te brengen.”

Volgens Sea Watch zijn de nieuwe veiligheidsregels een excuus om het schip aan de kant te leggen en is een strenger migratiebeleid het eigenlijke doel.

Morgen buigt de rechtbank Den Haag zich ook over de zaak. 

Lees ook: 

Strijd in coalitie over reddingsacties op Middellandse Zee

Minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) doet er alles aan om te voorkomen dat het reddingsschip Sea Watch 3 naar de Libische kust vaart om migranten op te pikken. Ze vindt dat er acute veiligheidsrisico’s zijn. Maar er is verzet.

Deel dit artikel