Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Redding komt uit de ruimte, maar meisjes horen daar niet

Home

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - De zegen komt van boven, denken veel Nederlandse jonge onderzoekers. Bekijk de aarde via een satelliet en de problemen worden duidelijk. Oplossen is dan de volgende, logische stap.

“The Netherlands Space Racer heeft als opdrachten het opsporen van wapens en zodoende veel bendes oppakken”, schrijft Danny van de Roer (13) uit Heemskerk bij zijn ontwerp. De satelliet moet daarnaast ook het geld beter over de wereld verdelen en de ozonlaag beschermen.

Niet alle inzendingen voor de 28e wedstrijd voor jonge onderzoekers, die dit weekeinde in het Museon werd gehouden, vatten de mogelijkheden van de techniek zo ruim op. De oudere jongere onderzoekers mochten bovendien niet volstaan met de presentatie van een idee, en dat houdt je vanzelf met de voeten op de grond. De winnaars van de hoofdprijs in die categorie onderzochten of zware metalen in baksteen stoppen een milieuvriendelijke manier is om een afvalprobleem op te lossen. Ja, concludeerden Tom van Diessen (15) en Erik van Alphen (16) uit Tilburg, na intensief stenen bakken en uitkoken. De stenen werden er nog sterker van ook.

Meisjes waren er weinig tussen de jonge onderzoekers, en minder dan vorig jaar. Dat is niet goed voor het land, sprak staatssecretaris T. Netelenbos van OCW bezorgd: “Het wetenschappelijk en technisch onderwijs vist zo maar in een halve vijver.” Het is ook ongezellig, zegt Kitty van den Helder (15) uit Hoofddorp, die om het ruimteprobleem op de wereld te verminderen wooneenheden voor in een baan om de aarde ontwierp: “Net kwam hier nog een jongen langs en zei: meisjes horen niet in de ruimte!”

Prijswinnaars bij de uitgewerkte projecten waren verder een beeldanalysesysteem, waardoor je het mannetje in een computerspel met gebaren kon besturen, een onderzoek naar draaikolken in water en een comfortabele uitklapcaravan voor achter de fiets. Behalve originaliteit en uitwerking telde ook de presentatie zwaar: de bakstenengieters gaan naar de Europese finales ondanks hun slechte Nederlands, aldus de jury.

En misschien was het wel een presentatiekwestie die Erik Couzijn (16) uit Heiloo de das om deed. Hij onderzocht de werking van waterontharders. Zijn waterleidingbedrijf beweerde dat 84 procent van de huishoudens waarin zo'n apparaatje was geïnstalleerd, duidelijk verschil merkten: minder vliesjes op de thee en minder kalkaanslag. Hij onderwierp water van diverse hardheden aan verschillende typen ontharders.

Het resultaat staat in een grafiek die maar voor één uitleg vatbaar is: ze werken niet of nauwelijks. Maar in de tekst erbij gaat het vooral over de gevonden kleine effecten en over hoe de apparaatjes te verbeteren. “Als je schrijft dat ze gewoon niet werken”, legt Erik uit, “krijg je een storm van kritiek van zo'n jury: hoezo, weet je dat dan zeker? Daarom heb ik me ingedekt. Maar ik heb al te horen gekregen, dat ik dat een beetje te veel heb gedaan.”

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie