Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechtsradicalen richten partij op

Home

Niet bekend

De initiatiefnemers lijken vooruit te lopen op een mogelijk verbod van CP'86. Vandaag wordt het proces tegen het hoofdbestuur van deze partij voortgezet. De Amsterdamse officier van justitie mr. H. de Graaff liet vorige maand al weten dat dit proces mogelijk de eerste stap is naar een verbod van CP'86.

Overigens dreigt CP'86 al uiteen te vallen. Gematigde leden neigen naar een overstap naar de CD van Janmaat. In diverse gemeenten is de afgelopen weken gesproken tussen CP'ers en CD'ers over de mogelijkheid over te stappen. De radicale jongerenvleugel van CP'86 vindt Janmaat te gematigd. De nieuwe partij is voor hen een alternatief, zegt Kusters.

CP'86 is de laatste paar jaar sterk geradicaliseerd. In Rotterdam, waar de partij een raadszetel en acht zetels in deelraden behaalde, is de partij onder leiding van het gemeenteraadslid Martijn Freling min of meer de politieke arm geworden van het Aktiefront Nationaal Socialisten. (ANS). Deze ondergrondse groepering is de Nederlandse afdeling van het Aktionsfront Nationaler Socialisten. De ANS is een 'frontorganisatie' van de neo-nazipartij NSDAP/AO die streeft naar een Vierde Rijk en sinds 1982 in Duitsland verboden is.

Onder invloed van de ANS is CP'86 in steeds extremer vaarwater gekomen. CP'86-aanhangers voeren bij demonstraties regelmatig nazisymbolen mee en ook geweld wordt niet geschuwd. In Rotterdam zijn de laatste maanden vaak stickers van de NSDAP/AO aangetroffen met een hakenkruis en teksten als 'Auslünder Raus', 'Bestrijdt de Jodenpartijen', en 'Wir sind wieder Da.'

De ANS-leider is de 38-jarige Groninger Eite Homan. Hij wordt bestuurslid van de nieuwe partij. Homan is binnen het extreem-rechtse kamp een van de 'hardliners' en regelmatig betrokken bij geweldadigheden. Hij onderhoudt veel contacten met Duitse rechts-radicalen.

Homan werkt vaak samen met de 24-jarige Constant Kusters uit Arnhem, die ook in het bestuur van de nieuwe partij komt. Kusters voerde in 1994 in Arnhem de lijst van CP'86 aan voor de raadsverkiezingen, maar werd niet gekozen. In april 1994 werd hij door het bestuur van CP'86 geroyeerd, omdat hij zich had uitgegeven voor landelijk partijsecretaris. Kusters is regelmatig met justitie in aanraking geweest.

In maart 1994 werd hij veroordeeld tot zes maanden cel voor openlijke geweldpleging en verboden wapenbezit. Tijdens een huiszoeking vond de politie onder meer een vuurwapen dat was verstopt in een stofzuiger.

Het derde bestuurslid van de nieuwe partij is de 24-jarige Danil Hermsen uit Nijmegen. Hermsen is volgens het blad van het Jongerenfront Nederland aangesloten bij de NSDAP/AO. Volgens eigen zeggen is hij afgestudeerd in de economie. Hermsen is voorstander van een economie die gebaseerd is op de nationaal-socialistische ideologie.

Deel dit artikel