Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechts in VS heeft nu wel een winnaar, maar geen koers

Home

Frank Kools en New York

De Republikeinen hebben een koploper, maar zijn diep verdeeld over ideologie. De Democraten zijn het eens, maar strijden over de aanpak.

Senator John McCain won eergisteren flink in de Republikeinse voorverkiezingen. Hij kreeg de meeste stemmen in 9 van de 21 staten, waaronder de beide hoofdprijzen Californië en New York. Toch beslechtte hij de race niet zoals zijn campagneteam had gehoopt. Hoewel de eindoverwinning hem moeilijk kan ontgaan, moet hij toch nog wekenlang intens campagne voeren.

Hij kan daardoor niet beginnen aan het gladstrijken van de tegenstellingen in zijn partij. Hoe scherp die blijven, bleek eergisteren. Hoewel McCain in zijn thuisstaat Arizona won, kozen Republikeinen die zich ’erg conservatief’ noemen daar voor Mitt Romney. McCain won alleen dankzij gematigde kiezers.

Tekenend was ook dat McCain in het zuiden, de conservatieve thuishaven, in geen enkele staat won. Mike Huckabee schreef daar, vooral dankzij steun van christelijk-rechts, vier staten op zijn naam. Geen Republikein haalde de afgelopen decennia het Witte Huis zonder steun van het zuiden.

Dat McCain desondanks won, laat zien dat de conservatieven hun greep op de Republikeinse partij aan het verliezen zijn. Ondanks een pro-Romney campagne van conservatieven was Romney de grote verliezer. Hij scoorde slechts betekenisvolle zeges in thuisstaat Massachusetts en in Utah, waar zijn mormoonse kerk de dienst uitmaakt.

Hoewel de Republikeinen met McCain nu een duidelijke koploper hebben, moet die nog wekenlang handreikingen moet doen naar de conservatieven, terwijl hij had gehoopt zich op de strijd met de Democraten te kunnen richten. Daarvoor zou hij naar het midden moeten opschuiven om onafhankelijke kiezers in zijn kamp te krijgen.

Voor de Democraten brachten de voorverkiezingen geen duidelijkheid. Maar zij weten dat Barack Obama en Hillary Clinton inhoudelijk amper verschillen. Hun strijd gaan niet over ideologie, maar over aanpak. Hun kiezers kunnen leven met Clinton én Obama. De Democraten barsten ook van de energie. De Democratische strijd trok veel meer kiezers dan de Republikeinse, en relatief meer onafhankelijke en nieuwe kiezers. Ook zamelen zij het meeste geld in.

iAlles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen op trouw.nl/vs2008

Deel dit artikel