Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechters vrezen uitholling van strafrechtspraak

Home

Han Koch

2014-03-05 13:32:29 ILLUSTRATIE - Een hamer in de rechtzaal. ANP XTRA ROOS KOOLE © ANP XTRA

Het aantal zaken dat de strafrechter haalde, is vorig jaar met twaalf procent gedaald. Dat is goed nieuws als dat ook betekent dat de misdaad is afgenomen. Volgens Fred Bakker, de voorzitter van Raad voor de Rechtspraak (de organisatie van rechters), is er eerder sprake van een zorgwekkende situatie waarin de strafrechter ten onrechte wordt gepasseerd.

In een toelichting op het gisteren gepubliceerde jaarverslag over 2016 zegt Bakker dat de “grenzen zijn bereikt”. De afgelopen jaren heeft de wetgever stevig ingezet op het buiten de rechter houden van afdoeningen. Zo is de bestuurlijke boete veelal in de plaats gekomen van een strafrechtelijke boete. Daarbij kreeg het Openbaar Ministerie ook nog eens de bevoegdheid een straf uit te spreken in de vorm van een strafbeschikking. En daar komt geen rechter aan te pas.

Lees verder na de advertentie

Bakker vindt het omzeilen van de strafrechter ongepast. De samenleving moet volgens hem kunnen vaststellen en controleren hoe de overheid optreedt tegen het overtreden van wetten en regels. Zeker bij grote zaken tegen het bedrijfsleven wordt vaak door het OM gekozen voor een afdoening met een miljoenentransactie in plaats van met een vonnis door de rechter.

Bakker vindt dat de overheid stevig moet investeren in de keten van het strafrecht. Politie, Openbaar Ministerie en rechtspraak hebben nu elk afzonderlijk hun eigen computersystemen. Dat moet volgens Bakker veranderen. Eén digitale infrastructuur moet voorkomen dat bijvoorbeeld rechercheurs processen-verbaal moeten printen alvorens ze die kunnen inleveren bij het volgende loket bij het OM. Daar moet vervolgens het proces-verbaal weer worden gescand.

Vorig jaar werden bijna 1,6 miljoen zaken bij de gerechten aangebracht. Dat waren er 95.000 minder dan het jaar er voor. De sterkste afname was bij het aantal gijzelingszaken. Dat zijn zaken waarbij het Openbaar Ministerie iemand wil vastzetten teneinde de betaling van een boete af te dwingen.  


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel