Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechter zet gebedsgenezer Zijlstra de kerk uit, 'een ordinaire coup'

Home

Robin de Wever

Jan Zijlstra (in het gestreepte pak) tijdens een genezingsdienst in Hoogezand. © RTV Noord, YouTube

Gebedsgenezer Jan Zijlstra mag niet langer het bewind voeren over zijn kerk. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. Zijlstra ligt in de clinch met de voorgangers. Zelf spreekt hij van een 'ordinaire coup'.

Voorgangers Rolph en Hyona Hendriks hebben hem volgens de rechter terecht afgezet als 'apostolisch overziener' (geestelijk leider) van de Levensstroom Gemeente in Leiderdorp. Zijlstra benoemde het echtpaar in 2010 tot zijn opvolgers, maar bleef de touwtjes in handen houden.

De spanning liep op toen Zijlstra verregaande bezuinigingen wilde doorvoeren: het bestuur zette Zijlstra buiten. Toen ook een verzoeningspoging spaak liep, zat er volgens Zijlstra niets anders op dan naar een 'wereldlijke rechter' te stappen.

'Ze wilden me kooien, zo werkt het niet'
Die oordeelt nu dat hij zich niet zo maar het 'alomvattende leiderschap' kan toedichten. Ook moeten de gemeente en de genezingscampagnes financieel en administratief uit elkaar worden getrokken. Zijlstra laat aan Trouw weten dat hij 'niet de vrijheid krijgt' om zijn genezingswerk te doen.

'Ik moet de absolute vrijheid hebben', vertelt hij. 'Ze wilden me in een kooitje zetten en me er alleen uit laten komen als het hen belieft. Zo werkt het niet.' De Levensstroom komt binnenkort met een persverklaring en wil tot die tijd geen reactie geven.

Het voorgangersechtpaar zette volgens Zijlstra een streep door alles wat hem lief was. 'De dvd's, het magazine; het zou allemaal wegbezuinigd worden.' Hij blijft doorgaan met zijn genezingsdiensten. 'Jan Zijlstra is niet te stoppen. Schrijf dat maar op. Ik ben gebeld door mensen uit het hele land, van voorgangers in pinkstergemeenten tot de dominees uit Protestantse Kerk en rooms-katholieke priesters. Allemaal staan ze achter me.'

De uitspraak heeft volgens hem geen verregaande financiële gevolgen. 'Mijn genezingswerk draait op giften en de inkomsten uit mijn boeken en dvd's. Daar verandert niets aan. Of ik een nieuwe gemeente opricht? Misschien, daar denk ik nog over na. Een groot deel van de gemeente is het met mij eens en bezoekt de Levensstroom al niet meer. Men weet mij wel te vinden als ik iets nieuws begin.'

'Voorgangers zijn volledig omgeslagen'
Het is niet de eerste keer dat de evangelist breekt met de leiding van zijn kerk. In 2010 zag Zijlstra na een ruzie zijn protégé en toenmalig voorganger Arno van der Knaap vertrekken. Van der Knaap richtte een eigen gemeente op en nam een deel van de kerkgangers mee. De Levensstroom Gemeente ontstond toen Zijlstra in 1992 uit de kerk van zijn mentor Johan Maasbach stapte.

'Het is mooi om voorganger te zijn van een grote gemeente als de Levensstroom', analyseert Zijlstra. 'Zo iemand denkt al snel: ik wil dit zelf runnen. In dit geval is er een ordinaire coup gepleegd. Toen ik het echtpaar Hendriks twee jaar geleden aanstelde als voorgangers, zaten we nog helemaal op één lijn. Ze zijn volledig omgeslagen. Ik was de oprichter en de voorzitter, dat moesten ze respecteren.'

Lees verder na de advertentie

 
Jan Zijlstra is niet te stoppen. Schrijf dat maar op. Voorgangers uit het hele land steunen me
Gebedsgenezer Jan Zijlstra

Deel dit artikel