Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechter niet gewisseld om vonnis 'Srebrenica'

Home

Een rouwende weduwe bij grafstenen van slachtoffers van Srebrenica. © REUTERS

In de 'Srebrenicazaak' bij het gerechtshof in Den Haag, waarin het draait om de aansprakelijkheid van de Nederlandse Staat voor de dood van enkele moslimmannen, is niet een rechter van de zaak gehaald om de uitspraak te beïnvloeden.

Dat heeft het hof dinsdag laten weten. De nabestaanden van de mannen die in 1995 na de val van moslimenclave Srebrenica zijn vermoord, dachten dat de rechter was gewisseld omdat hij te kritisch zou zijn naar de staat.

De vermoorde mannen zijn de elektricien van Dutchbat en de broer en de vader van een tolk van Dutchbat. Dutchbat, onder commandant Thom Karremans, was verantwoordelijk voor de verdediging van de enclave tegen het Bosnisch-Servische leger van generaal Mladic. De Nederlandse blauwhelmen bleken daartoe niet in staat, waarop zeker 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood.

Het hof bepaalde op 5 juni vorig jaar al dat de staat aansprakelijk is voor de dood van de drie mannen. Het onderdeel van de zaak over de 'gewisselde' rechter, stond nog open. Deze rechter is volgens het hof echter ingezet om een aantal getuigenverhoren af te nemen omdat er gebrek aan mankracht was. Hij werkte eigenlijk op een andere afdeling van de rechtbank. Na de verhoren is hij zijn eigen werk weer gaan doen.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie