Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rechter: Melis A. nam deel aan IS door voor haar man te zorgen

Home

Redactie

De vrouw op de foto is niet Melis A. © ANP

De 23-jarige Syriëganger Melis A. hoeft niet opnieuw de cel in. De rechtbank veroordeelt haar tot anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Omdat ze al zes maanden in voorarrest zat, blijft het daarbij. 

Volgens de rechter is A., die in augustus 2016 uit Rotterdam naar Syrië vertrok, schuldig aan deelname aan de terroristische organisatie IS. De rechtbank sprak haar vrij van het voorbereiden van terreurdaden. De straf is daarom lager dan de 2,5 jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk, die het Openbaar Ministerie (OM) tegen haar had geëist.

Lees verder na de advertentie

De rechtbank meent dat A. bewust naar IS-gebied is gegaan, maar niet om te strijden of samen met anderen terreurdaden te plegen. De jonge vrouw heeft wel een ondersteunende bijdrage geleverd aan IS door te zorgen voor man en kind, stelt de rechtbank. Dat is genoeg voor een veroordeling voor deelname aan een terroristische organisatie. 

A. en haar vader toonden zich blij na de uitspraak

Contactverbod

A. reisde haar geradicaliseerde vriend achterna. Ze woonden enige tijd in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat. Daar kreeg ze een zoontje. Haar man sneuvelde bij een bombardement.

De Rotterdamse kon met hulp van haar vader, die haar in Syrië ging zoeken, uit een Koerdisch opvangkamp komen. Na veel gedoe - zo zaten ze ruim twee maanden vast in de cel in het Koerdisch-Iraakse Erbil - kwamen ze in juli in Nederland terug.

A. en haar vader toonden zich blij na de uitspraak. A.’s advocaat vindt het belangrijk dat zij is vrijgesproken van de voorbereiding van terreurdaden. Hij waardeert het dat de rechtbank belang hecht aan het herstellen van de band van A. met haar nu ruim 1,5 jaar oude zoontje. De komende drie jaar moet A. zich aan vele voorwaarden houden, zoals toezicht van de reclassering en een contactverbod met extremistische lieden. 

Lees ook

Wie is de jonge Syriëganger Melis A.? 

Volgens haar advocaat is ze niet radicaal. Orthodox wel, ze leeft volgens een strikte uitleg van de islam. “Maar ze heeft nooit geweld verheerlijkt, is nooit bereid geweest een aanslag te plegen, heeft niemand geronseld en geen wapens gebruikt.” Toch wordt ze vervolgd. 

Deel dit artikel

A. en haar vader toonden zich blij na de uitspraak