Rechtbank Servië wil Mladic als getuige

home

ANP

Graffiti in Belgrado © afp

Een rechtbank in Servië wil dat de voormalige Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic getuigt in een zaak tegen tien mensen die ervan worden verdacht hem te hebben geholpen om aan vervolging te ontkomen. Rechter Snezana Trifunovic zei vandaag dat Mladic via een videoverbinding vragen kan beantwoorden.

Mladic zit vast in Den Haag. Het Joegoslavië-Tribunaal verdenkt hem onder meer van genocide na de val van de Bosnische enclave Srebrenica in 1995. Mladic werd na een jarenlange zoektocht in mei opgepakt in Servië.

Rechter Trifunovic wil Mladic op 22 februari horen. De rechter zal de kwestie opnemen met het Joegoslavië-Tribunaal om afspraken te maken. Volgens hem is de verklaring van Mladic onmisbaar voor de rechtszaak.

De tien verdachten werden eerder al vrijgesproken, maar in hoger beroep werd besloten dat de zaak moest worden overgedaan. De groep wordt verdacht van het helpen en herbergen van Mladic tussen 2002 en 2005, toen hij op de vlucht was. Alle verdachten zeggen onschuldig te zijn.

Lees verder na de advertentie

Trouw.nl is vernieuwd. Ter kennismaking mag u nu gratis onze artikelen lezen.

Deel dit artikel

Advertentie