Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rebellenacties Nepal kosten 129 levens

Home

KATHMANDU - In hun meest bloedige aanvallen tot nu toe hebben maoïstische rebellen in Nepal gisteren zeker 129 mensen gedood, vooral militairen en politiemensen.

De meeste doden vielen in de plaats Mangalsen, zeshonderd kilometer ten westen van de hoofdstad Kathmandu. De rebellen, volgens overheidsbronnen ongeveer tweeduizend, vielen daar een regionaal bestuurscentrum aan met modern wapentuig zoals raketten, die ze bij een eerdere actie hadden buitgemaakt.

Bij de aanval kwamen volgens officiële cijfers 49 politiemensen, 48 militairen en vier burgers om het leven. Tijdens enkele andere rebellenacties, onder meer tegen een vliegveld 26 kilometer buiten Mangalsen, vielen nog eens tientallen doden. Volgens de autoriteiten is mogelijk ook bij de rebellen een groot aantal slachtoffers gevallen.

De acties zijn de ergste in de zes jaar opstand van de rebellen, die streven naar afschaffing van de monarchie en vestiging van een communistische republiek. Ze zijn ook een klap in het gezicht van de Nepalese regering, die de indruk had gewekt de zaken onder controle te hebben sinds de afkondiging van de noodtoestand afgelopen november.

De economie van Nepal, een van de armste landen ter wereld, lijdt zwaar onder de opstand. Toeristen die voorheen afkwamen op natuurgebieden en de uitgebreide wandelmogelijkheden in bergen zoals de Mount Everest, laten verstek gaan. De Amerikaanse regering raadde onderdanen vorige week af om het land te bezoeken, in reactie op rebellenacties tegen enkele toeristenbestemmingen.

Deel dit artikel