Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rebellen verstoren verkiezingen in Nepal

Home

(Novum/AP) - Nepalese rebellen hebben woensdag in een poging de gemeenteraadsverkiezingen te verstoren in Dhankuta in het oosten van het land twee mensen vermoord en zeven ambtenaren en drie politieagenten gegijzeld. De doden zijn een politieman en een burger. Ook voerden de rebellen bomaanslagen uit op zeker twaalf overheidskantoren en verwoestten ze een bankgebouw.

De opkomst bij de verkiezingen, die door de meeste politieke partijen worden geboycot, was laag. De rebellen hebben in de aanloop naar de verkiezingen twee kandidaten vermoord, wat de regering ertoe heeft aangezet levensverzekeringen voor de ruim tweeduizend kandidaten af te sluiten. De oppositie heeft aangekondigd de verkiezingen op vreedzame wijze te zullen verstoren.

Honderden politici, activisten en journalisten zijn in de aanloop naar de verkiezingen gearresteerd en leger en politie hebben opdracht gekregen gericht te schieten op lieden die de verkiezingen verstoren. Woensdag werden in een grensplaats in het oosten van het land nog eens dertig mensen opgepakt die een demonstratie wilden houden.

Volgens koning Gyanendra, die een jaar geleden door de toenmalige regering naar huis te sturen en het parlement te ontbinden alle macht naar zich toetrok, wordt met de verkiezingen een begin gemaakt met het herstel van de democratie, maar de oppositie zegt dat de verkiezingen slechts zijn bedoeld om het bewind van de koning te legitimeren.

Deel dit artikel