Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Raymaekers rijk mens in Kenia

Home

Rob Velthuis

Koen Raymakers bouwde van zijn spaargeld een huis in Kenia. Daar woont de marathonloper met zijn vriendin als ’rijke mensen’.

Een koe loopt er bij Koen Raymaekers nog niet over het erf. Lang zal dat niet meer duren, zijn Keniaanse vriendin Florence is liever niet afhankelijk van de melk die ze krijgt van de buren.

De halve hectare grond rond hun huis op de rand van Rift Valley in Iten is vruchtbaar, en levert een groot deel van het eten op dat ze nodig hebben. En hebben ze zin in mango’s, dan dalen ze van 2400 meter hoogte af richting krokodillen en olifanten in de vallei, die hun uitzicht beheerst. Halverwege die afdaling heeft een Keniaanse vriend een mangokwekerij. Sinds de bouw van een huis in 2004 is Raymaekers (26) niet verder dan daar geweest. De vallei, trekpleister voor toeristen, heeft hij nog niet bezocht. ,,Als ik in Kenia ben, is het lopen, lopen, lopen.’’

Wel heeft hij het pure leven ontdekt waarin de mensen zelf voor hun basisbehoeften zorgen. Dit jaar wil hij zijn studie commerciële economie aan de Johan Cruijff Universiteit afronden. Dan kan hij wat vaker dan vier maanden per jaar het ouderlijke huis in Nederland verlaten, om in Iten te wonen.

,,In Kenia voel ik me het meest thuis. Vanwege mijn vriendin, ons eigen huis en ook door het leven zelf. Er is daar geen stress, er heerst een aangename rust. Het is er perfect.”

,,In Nederland kan ik me als atleet geen huis permitteren. In Kenia leven wij als rijke mensen. Het is zeker een optie om me daar later voor het leven te vestigen. De enige vraag daarbij is waar we de kinderen, als we die mochten krijgen, hun opleiding moeten laten volgen.”

In 2001 reisde Raymaekers voor het eerst naar Kenia voor een trainingsstage. In het kamp van Lornah Kiplagat ontmoette hij Florence, die daar op voorspraak van haar ouders als ’looptalent’ was opgenomen.

Niet elke Keniaan is een loopwonder. ,,Dat talent van haar viel behoorlijk tegen”, aldus Raymaekers. Nu doet ze de huishouding, zorgt voor atleten en gasten die komen voor training of vakantie en oogst van eigen grond. Omdat extra inkomsten welkom zijn, wordt overwogen om rond de woning losse huisjes te bouwen om te verhuren.

De tijd is daarvoor niet rijp, de komende tien jaar wil Raymaekers investeren in zijn ontwikkeling als marathonloper. De voormalige handballer bleef op de tien kilometer jaren op hetzelfde niveau hangen.

In Kenia legt hij nu de basis van zijn favoriete discipline, de marathon. Omdat hij er slechts twee heeft voltooid, is het nog relatief onbekend terrein. Jawel, hij is al eens door een Keniaanse loopgroep gevraagd om mee te trainen. ,,Ze informeren dan naar mijn persoonlijk record op de halve marathon. Dan zeg ik 64 minuten, en dan verzekeren ze me dat ik daar zo 61 minuten van maak als ik met hun meeloop.”

In zijn voorbereiding op de marathon van Rotterdam trainde hij samen met Martin Laurent die enige weken in zijn huis logeerde. ,,Kenianen trainen vroeg in de ochtend, dat ligt me niet. Bovendien zijn zij perfect aangepast aan de hoogte en trainen ze me vaak te hard. Zij lopen op gevoel, wij houden ons aan schema’s. Als je dan met Kenianen een rustige training afspreekt, gaan ze toch hard als ze zich goed voelen. Het is een te groot risico om daarin mee te gaan. Voorlopig train ik alleen of met Nederlanders.”

Deel dit artikel