Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rapport: Zwitserland hielp Zuid-Afrika aan de atoombom

Home

(Novum/AP) - Zwitserland speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de atoombom door het Zuid-Afrikaanse apartheidsbewind. Dat is de belangrijkste conclusie uit een regeringsonderzoek naar het aandeel van Zwitserse bedrijven in de bouw van zes atoomwapens door Zuid-Afrika tussen 1970 en 1993.

Zuid-Afrika had buitenlandse technologie nodig om uranium te kunnen verrijken voor de productie van kernwapens en Zwitserse en Duitse bedrijven, die daarmee het economisch embargo schonden dat lange tijd gold tegen het land, hebben daar een belangrijke bijdrage aan geleverd, stelt de historicus Peter Hug, een van de onderzoekers van het Zuid-Afrikaanse atoomproject. Om welke bedrijven het gaat en wat exact hun bijdrage is geweest aan de ontwikkeling van de Zuid-Afrikaanse atoombom, is niet bekendgemaakt.

Zuid-Afrika was jarenlang verwikkeld in oorlogen in verscheidene buurlanden en het apartheidsregime werkte in het grootste geheim aan de ontwikkeling van nucleaire wapens. In totaal had het land ooit de beschikking over zes gebruiksklare atoomwapens en was een zevende bom bijna af. President Frederik de Klerk gaf in 1993 toe dat Zuid-Afrika kernwapens had ontwikkeld, maar zei dat die allemaal weer waren ontmanteld.

Deel dit artikel