Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Rapper Typhoon (Glenn de Randamie) ziet zichzelf als een toe...

Home

Saskia Bosch

Rapper Typhoon (Glenn de Randamie) ziet zichzelf als een toeschouwer, een dichter en een levensgenieter. Geen kwalificaties die je veel tegenkomt in de hiphop. Maar de 24-jarige Zwollenaar is ook niet doorsnee. Zijn muziek is even melodieus als ritmisch en zijn teksten verraden geestelijke rijpheid. Toen hij in 2004 de Grote Prijs van Nederland in de categorie r & b/hiphop won, besloot hij dit succes niet meteen te verzilveren. Pas onlangs verscheen zijn cd ’Tussen licht en lucht’.

„Ik ben altijd met menselijke processen bezig geweest. Wat beweegt anderen, maar ook: waarom doe ik wat ik doe? Ik ben een observator, ik bekijk mensen van een afstandje.” Zijn observerende karakter dankt de rapper mede aan zijn opvoeding. „Ik kom niet uit een praatcultuur, zoals veel Surinaamse jongeren kunnen beamen. Er wordt weinig gepraat, je moet de dingen zelf oplossen. Sommigen uiten hun gevoelens in agressie, ik ben gaan schrijven.”

Opvallend aan zijn teksten is dat de rapper zich kwetsbaar opstelt. „Ik ben niet bang om als softie gezien te worden. Kwetsbaarheid getuigt juist van kracht. Je breekt ermee door façades heen en laat anderen echt laat voelen wat je bedoelt.”

Dat Typhoon de muziek in zou gaan, was haast onvermijdelijk, met twee broers (Blaxtar en O-dog) en een zus (Dinopha) die in de muziek zitten. Drie jaar na de Grote Prijs heeft hij ervoor gekozen fulltime met zijn muziek bezig te zijn. „Ik ben met mijn studie Religiestudies aan de UvA gestopt omdat het ballen vereist om voor één ding te kiezen en daarmee tot het uiterste te gaan. Bovendien vond ik de studie beperkend. Ik vroeg me af: wanneer gaan we ervaren wat we leren? De studie gaat over matters of the mind. Ik wil ook bezig zijn met matters of the heart.”

Religie speelt nog steeds een rol in zijn leven. Al heeft het christelijk geloof waarmee hij opgroeide een andere vorm aangenomen. „In dogma’s zit geen waarheid. Ik ben wel gelovig, maar hang geen religie aan. Ik weet heel goed wie God voor me is: liefde. Zonder de menselijke eigenschappen die wij eraan hebben toegevoegd. Ik geloof dat God meer begeleidend dan leidend is, en ik ervaar stukjes van God in mijn muziek.”

De rapper groeide op in ’t Harde, een dorp op de Veluwe. „Ik was het enige zwarte jochie in een blanke gemeenschap, en al zeggen ze ’je bent een van ons’, soms merk je dat het niet zo is. Toen er bijvoorbeeld meer asielzoekers kwamen, werd ik geweigerd bij de disco.”

Pas later leerde hij over zijn roots. „Voor mijn studie verhuisde ik naar de Amsterdamse Bijlmer en heb daar een prachtige tijd meegemaakt. Het straatbeeld was zwart en dat was heel mooi om te ervaren.”

Inmiddels woont Typhoon weer in Zwolle, waar hij zijn debuut-cd ’Tussen licht en lucht’ schreef. „Van jongs af aan heb je te maken met verwachtingen. De titel verwijst naar de rustige plek in de draaikolk waar je jezelf mag zijn. Je beperkt je als mens als je jezelf niet toestaat ook onredelijke dingen te uiten. Jij moet jezelf laten leven. Geniet van kleine momenten. Maar je mag ook je kop stoten en voelen: ja, ik leef!”

Deel dit artikel