Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Raften, splashen en jungelen in de pretparken

Home

KARIN VAN MUNSTER

Aan de nieuwste, superenge attractie van Duinrell wordt nog gebouwd, maar in juni is-ie startklaar: de Batflyer. Een vleermuis neemt je in een stoeltjeslift langzaam acht meter mee omhoog en van daar suis je met 38 kilometer per uur, loeihard naar beneden. Drie en een half miljoen gulden kost deze griezelrit, waarmee Duinrell weer meer bezoekers hoopt te trekken dan de jaren daarvoor.

De acht grote pretparken in Nederland maken zich op voor het nieuwe seizoen. Bijna allemaal beloven ze iets nieuws, iets dat nog sneller, hoger, enger of exotischer is dan wat ze al in huis hadden. Avonturenpark Hellendoorn heeft maar liefst 10 miljoen gulden besteed aan een nieuwe Rafty River, waarbij bezoekers in ronde rubbervlotten een duizelingwekkende tocht over een rivier maken. De rit is in Indonesische stijl, en volgens de directie 'interessant gemaakt zonder dat de passagiers overmatig nat worden'. En dus komen bezoekers binnen via een Balinese brug, zien tempels en Kalakopala's (welkomstbeelden van drie meter hoog). Er zijn huisjes in Kalimantan-stijl, een stupa van de Borobudur en de oevers zijn beplant met bamboe en andere exotische gewassen. Eenmaal in de rubberboot kom je via allerlei kolkende omzwervingen uiteindelijk door een watertunnel van fonteinen, waarna ineens de Goa Katja opdoemt, een replica van de olifantengrot op Bali, gehuld in nevel en mist. Zwitserse ingenieurs zijn nog bezig de laatste hand te leggen, maar dit weekend zal de Rafty River de eerste bezoekers meevoeren.

Familiepark Drievliet in Rijswijk, dit jaar opgenomen in de gids met dagtochten van de NS, heeft ook enkele miljoenen geïnvesteerd in een natte tocht. Wie Drievliets Jungle River aandurft, stapt in een uitgeholde boomstam en wordt via een lopende band in een rivier naar zeven meter hoogte vervoerd om van daar af in een waterval naar beneden te storten. De boomstam vervolgt zijn weg door een jungle van echte planten (die dit Hollandse voorjaar al aardig wat te lijden hebben gehad) en komt vervolgens in een tweede waterval terecht. Tijdens deze laatste val van twaalf meter hoogte wordt van iedere boot een foto genomen, die de passagiers - als ze het hebben overleefd - bij een loket kunnen kopen. Deze 'topattractie' kan 900 mensen per uur verwerken en ondanks de voorgeschreven wachttijd tussen de boten, verwacht Drievliet geen ellenlange rijen, hooguit - midden op een warme zomerdag - een wachttijd van twintig minuten. “Maar dat is te doen”, vindt Jos Faaij van Drievliet. Vergeleken bij de Efteling, waar je soms ruim een uur geduld moet hebben, valt dat inderdaad mee. De Efteling, waar dit jaar wordt gebouwd aan een nieuwe attractie voor '98, heeft niet de illusie dat die lange wachttijden ooit zullen verdwijnen. Men probeert wel de druk op sommige plaatsen te verlichten, vooral door het park in de zomermaanden langer open te stellen (in juli en augustus tot 10 uur 's avonds). Daarnaast moeten grote shows (van het Belgische tv-koppel Samson en Gert en een sprookjesshow) de aandacht van attracties als de Droomvlucht, de Python en Villa Volta afleiden. Het pretpark in Kaatsheuvel, met 35 gulden entree voor volwassenen èn kinderen de duurste onder de pretparken, viert dit jaar zijn 45ste verjaardag en 'trakteert'. In april mogen alle vierjarigen gratis naar binnen en in mei alle vijfjarigen.

In Slagharen, het pretpark dat probeert van het hardnekkige voorvoegsel Ponypark af te komen, hebben ze een complete stoomlocomotief uit Amerika laten overvliegen als nieuwe attractie voor hun Western theater. Hier vinden shows plaats waarin toeschouwers voortdurend worden overrompeld, bijvoorbeeld door een binnenstormende kudde koeien of een macht aan indianen en cowboys. Ook Walibi Flevo heeft zich met een nieuwe show verrijkt: een liefdesverhaal op water- en jetski's begeleid door muziek uit de jaren vijftig. Walibi wil zich juist met dit soort spectaculair entertainment onderscheiden: “Wij hebben net als alle parken achtbanen en waterbanen, maar daarnaast hebben we grote shows met echte Amerikaanse acteurs.”

Ook de twee parken die over het algemeen een geheel eigen koers varen, hebben voor spektakel gezorgd. Het Brabantse Land van Ooit (open vanaf 28 april) strooit het thema 'verliefdheid' door al zijn programma's. Daarnaast hebben ze voor 'moedige jongelui' een Durfslurf gebouwd. Dit geraamte van slurven en cabines, neergelegd over een gebouw van vijftien meter hoog, werd ontworpen in Israël en is nog nergens anders in Europa te zien. In juli komt Het land van Ooit met nóg een Europese primeur: een speeltuin exclusief voor rolstoelers.

Ook de Linnaeushof in Bennebroek ('Wij zijn geen attractiepark, maar een speeltuin') is trots op een nieuw evenement: het Piratennest. De goedkoopste onder de pretparken (entree ¿11), waar kinderen alles op eigen (spier)kracht beleven, bouwde een elf meter hoge toren op een eiland midden in de Fietsvijver. Je kunt er alleen komen via 'de langste klimnetten van Europa' en een ellenlange buisglijbaan. Een hachelijke onderneming, maar de directie durft angstige ouders te verzekeren: “Het ziet er heel gevaarlijk uit, maar er kan niets gebeuren.”

Deel dit artikel