Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Radicale islam treft een land in verwarring

Home

Kleis Jager

Een politieagent houdt de wacht voor het stadion waar vrijdagavond verschillende explosies plaatsvonden. © afp

Parijs is opnieuw het toneel van een bloedbad geworden, aangericht door  islamitische terroristen. De klap komt op een moment dat de weerzin tegen islam en immigratie groeien en er sprake lijkt van een identiteitscrisis.

President François Hollande kondigde gisteravond enkele uren na de golf van geweld die over de hoofdstad spoelde de noodtoestand af, de grenzen gaan dicht. Het zijn uitzonderlijke maatregelen - het is de derde keer sinds 1945 dat de noodtoestand van kracht is - voor uitzonderlijke omstandigheden.  

Frankrijk is in oorlog, zo klonk het gisteravond in diverse commentaren. Net als overigens na de aanslagen van januari dit jaar op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt. Het is een oorlog, een met een lage intensiteit, maar niettemin een oorlog.  

Een vijand die elk moment kan opstaan
Na januari waren er enkele kleinere aanslagen die de Fransen er aan herinnerden dat het gevaar niet voorbij was en overal vandaan kan komen. In een voorstad van Lyon hakte een radicaal afgelopen zomer zijn werkgever het hoofd af, daarna volgde de aanslag op de Thalys.

Lees verder na de advertentie
Na de aanslag op Charlie Hebdo distantieerden verschillende moslims zich van hun ontspoorde geloofsgenoten. © epa

De Fransen weten dat ze een vijand hebben, een vijand die in hun midden elk moment kan opstaan. Hollande vermeed het de tegenstander bij de naam te noemen, hij sprak over 'terroristen' die verslagen zullen worden. Die voorzichtigheid wordt waarschijnlijk ingegeven door de vrees geen olie op het vuur te gooien.   

Frankrijk in ontbinding
Want de komende dagen zal ongetwijfeld net als in januari veel gewaarschuwd worden om gewone moslims niet op één hoop te gooien met moorddadige krijgers. En opnieuw zal er van de gewone moslims worden geëist dat zij zich distantiëren van hun ontspoorde geloofsgenoten.  

De boekwinkels liggen nu al vol met zorgelijk getoonzette boeken die een aanwijzing zijn voor de gemoedstoestand van het land dat worstelt met enerzijds economische stagnatie en anderzijds de vraag hoe het zijn eenheid kan beweren met een aanhoudende stroom nieuwkomers uit veelal islamitische landen. Frankrijk in ontbinding, zo luidt een titel, Wij zijn Frankijk en De toestand van het land.   

Die discussie zal nog intenser worden en de roep om veel strengere maatregelen tegen terreurverdachten en Syriëgangers en minder immigratie zal toenemen. Het land, dat wordt geleid door een historisch impopulaire president, gaat zware tijden tegemoet.

"Het land, dat wordt geleid door een historisch impopulaire president, gaat zware tijden tegemoet."

Deel dit artikel

"Het land, dat wordt geleid door een historisch impopulaire president, gaat zware tijden tegemoet."